Ο κορoνοϊός γονάτισε τη γερμανική οικονομία - Ύφεση ρεκόρ!

 

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε με το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ρυθμό της το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά την πανδημία της Covid-19, με συνέπεια να εξανεμιστούν σχεδόν 10 χρόνια ανάπτυξης.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2,0% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη, το 1970, και χειρότερη από τη συρρίκνωση κατά 9% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, δήλωσε ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε ήδη στο τέλος Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε μια απρόσμενα καλή εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, κάτι που θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης.