Ευαίσθητο δέρμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περιποίησή του

Για να έχετε υγιές και λαμπερό δέρμα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας στις ανάγκες της επιδερμίδας σας

Βασική προϋπόθεση για να έχετε υγιές και λαμπερό δέρμα είναι να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας στις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Διαφορετικά, όσα ακριβά προϊόντα κι αν εφαρμόσετε, δεν πρόκειται να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, δώστε προσοχή στα παρακάτω σημεία.

*Μη βιάζεστε με τα νέα προϊόντα

Αγοράσατε μια κρέμα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά; Μη βιαστείτε να την εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας. Πρώτα πρέπει να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα από το νέο προϊόν σε ένα άλλο σημείο του δέρματος (για παράδειγμα στο χέρι σας) και να περιμένετε 24 ώρες ώστε να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποια αντίδραση.

*Less is more

Όσο πιο πολλά συστατικά έχει μια φόρμουλα τόσο πιο πιθανό είναι να σας προκαλέσει κάποια αντίδραση. Επομένως, διαβάστε προσεκτικά τη συσκευασία των καλλυντικών και προτιμήστε αυτά με απλές συνθέσεις που περιέχουν έως δέκα συστατικά. Έχετε κατά νου ότι τα αρώματα και τα συντηρητικά αποτελούν τις δύο πιο κοινές αιτίες ερεθισμών, οπότε φροντίστε να αποφεύγετε τα προϊόντα που τα περιέχουν.

*Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του δέρματός σας

Η τακτική ενυδάτωση είναι απαραίτητη και για το ευαίσθητο δέρμα, καθώς προστατεύει τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας.

*Απλοποιήστε τη ρουτίνα ομορφιάς σας

Μην επιβαρύνετε την ευαίσθητη επιδερμίδα σας με πολλές και διαφορετικές συνθέσεις. Ένα καθαριστικό προϊόν με ουδέτερο pH, μια ενυδατική κρέμα και ένα καλό αντηλιακό είναι τα βασικά προϊόντα που χρειάζεστε.

*Αντηλιακή κρέμα όλον τον χρόνο

Σίγουρα ξέρετε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να βγαίνετε έξω στον ήλιο χωρίς πρώτα να έχετε εφαρμόσει αντηλιακή κρέμα. Ωστόσο, το ευαίσθητο δέρμα έχει την τάση να αντιδράει στον ήλιο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30+ όλον τον χρόνο.

*Προσοχή και στα υποαλλεργικά προϊόντα

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι διεθνείς κανονισμοί σχετικά με το τι ακριβώς είναι η υποαλλεργική φόρμουλα, επομένως, μην εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια όσα καλλυντικά αναγράφουν στη συσκευασία τους τη λέξη «υποαλλεργικό».

*Γαλακτικό οξύ, ο υπερήρωας του ευαίσθητου δέρματος

Το γαλακτικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποτρέπει τις δυσχρωμίες, χωρίς να ερεθίζει. Ανήκει στην οικογένεια των άλφα υδροξυοξέων (ΑΗΑ) και αποτελεί ένα μεγάλο και ήπιο μόριο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γαλακτικό οξύ συνενώνεται με το ανώτερο επίπεδο της επιδερμίδας χωρίς να διεισδύει βαθιά και δημιουργεί κεραμίδια, τα ελαιώδη μόρια που παίζουν βασικό ρόλο στη συγκράτηση της μέγιστης ενυδάτωσης στο δέρμα. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το γαλακτικό οξύ είναι ένα από τα πιο ήπια οξέα, η κατάχρησή του ή η χρήση ενός προϊόντος με υψηλή συγκέντρωση σε αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. Αναζητήστε, λοιπόν, ένα προϊον με συγκέντρωση 10% ή λιγότερο.

Πηγή: vita.gr