Η Ανάσταση της Αγίας Σοφίας: 24 Ιουλίου 2020

Του Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών

Η Χριστιανική προσευχή

1.jpg

Η Μουσουλμανική προσευχή

imamisspathi.jpg

Τολμώ να πω με θάρρος και δύναμη ψυχής ότι στις 24 Ιουλίου 2020 αναστήθηκε η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Και την έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν. Η Παγκόσμια κοινότητα έγινε μάρτυρας προσευχών δύο διαφορετικών θρησκειών.

Στη μία η Ορθόδοξη προσευχή και στην  άλλη η Μουσουλμανική. Δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις που όμως πρέπει να προβληματίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Στην Ορθόδοξη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσεύχεται ταπεινά μαζί με δύο ιερείς και το σύμβολο του Χριστιανισμού  τον σταυρό να δείχνει καθαρά στην εικόνα. Από την άλλη πλευρά η Μουσουλμανική προσέγγιση δείχνει την κίνηση του ανώτατου ιμάμη, Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας κρατώντας ένα οθωμανικό ξίφος, στη φιέστα παρωδία που έστησε ο Ερντογάν και που κράτησε δυόμιση ολόκληρες ώρες. Όλος ο πλανήτης έγινε δέκτης των δύο προσευχών.

Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα απλό μνημείο πολιτισμού. Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του
Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη «πολυπολιτισμικότητας» δεν δημιούργησε το μνημείο, δια του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπέρτατου Καλού και Κάλλους. Η
ανατροπή της πολιτισμικά ουδέτερης χρήσεως του μνημείου ως μουσείου, η οποία με σύνεση καθιερώθηκε υπό της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1934, επιχειρεί να μετατρέψει ένα χώρο πολιτισμού σε λάφυρο και σύμβολο κατακτήσεως.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όλες τις  χώρες του πλανήτη που υπάρχουν Ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια , ε ψάλλει ο Ακάθιστος Ύμνος, έγιναν αγρυπνίες και Θείες
Λειτουργίες. Οι καμπάνες κτυπούσαν πένθιμα. Οι Ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Από την άλλη πλευρά η τελετή του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και η πρώτη προσευχή ήταν γεμάτη συμβολισμούς για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την υπεροχή του Ισλάμ και κυρίως την υπεροχή του ίδιου του Ερντογάν. Έξω από την Αγία Σοφία φανατισμένοι Αδερφοί Μουσουλμάνοι είχαν ξέφρενο πανηγύρι. Και μετά το πανηγύρι έδειξαν τον αξιοθαύμαστο πολιτισμός τους αφήνοντας τα σκουπίδια έξω από την Αγία Σοφία.

Και πόση διαφορά παρατηρείς στα πρόσωπα των οπαδών του Μωάμεθ και των πιστών του Χριστού! Από την μια, στην “προσευχή” της Παρασκευής, κατάρες, βλοσυρό, γεμάτο μίσοςβλέμμα και τρίξιμο δοντιών και από την άλλη “αγαπάτε τους εχθρούς ημών”, πρόσωπα, μετά την Θεία Λειτουργία, χαρούμενα, με ξεχείλισμα αγάπης. Στο ναό ο ιερέας, να ευλογεί τους πιστούς, με τον σταυρό του Χριστού. Στο τζαμί ο ιμάμης, να αφιονίζει τους οπαδούς,ανεμίζοντας το ξίφος του Ισλάμ.

Διαβάστε επίσης