Κορονοϊός: Ο ιός κυκλοφορεί και έχει ...στο στόχαστρο τους νέους - Προς ματαίωση τα πανηγύρια του Αυγούστου

 

 

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την πορεία διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν είναι πλέον εισαγόμενα, αλλά μέσα στην κοινότητα.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και να περιοριστούν οι εικόνες χαλάρωσης που παρατηρούνται.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, και ευχήθηκε «να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι» και να βγει ομαλά ο Αύγουστος.

«Ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ιός»

Επιπλέον, σχετικά με τη χαλάρωση που παρατηρείται σε πολλούς συμπολίτες μας, ο κ. Σύψας υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 πως «δυστυχώς έχουμε χαλαρώσει, το βλέπω καθημερινά στην περιοχή που βρίσκομαι, αλλά και στα ρεπορτάζ που βλέπω στην τηλεόραση, ότι ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ιός».

«Έχουμε πει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα διαφορετικό από το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς μια μεγάλη πλειοψηφία νέων -κατά κύριο λόγο- ανθρώπων συμπεριφέρονται όπως κάθε καλοκαίρι. Αυτό είναι επικίνδυνο» συμπλήρωσε.

Όλο και πιο νέους προσβάλλει ο ιός – Κατά 2 χρόνια μειώθηκε η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Όλο και πιο νέους σε ηλικία ανθρώπους προσβάλλει ο κοροναϊός στη χώρα μας, όπως καταδεικνύεται από τις επίσημες εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την Covid-19.

Μόνο μέσα στον Ιούλιο, το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ 0,2 της μονάδας ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών. Την ίδια ώρα, μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-39 ετών που είχαν νοσήσει μέχρι την 1η Ιουλίου ήταν 31,1% (995 άτομα), ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι 31,7% (1.243 άτομα), δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,6 της μονάδας.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, η αύξηση το ίδιο διάστημα είναι μικρότερη. Έτσι έως την 1η Ιουλίου τα κρούσματα αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 1.339 (ποσοστό 41,8%), ενώ σήμερα οι ασθενείς από κοροναϊό είναι 1.648 (ποσοστό 42,0%).

Αντιθέτως, σημαντική μείωση μέσα στον Ιούλιο παρουσιάζουν τα κρούσματα που παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου οι ασθενείς ήταν 665 (ποσοστό 20,8%), σήμερα, 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 779 (ποσοστό 19,8%). Δηλαδή, το ποσοστό όσων νόσησαν από κοροναϊό μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε 26 ημέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, μιλώντας πάντα για ηλικιακές ομάδες. Έτσι, ενώ στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, και μέχρι τις αρχές Μαΐου, η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 49 έτη, πλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία όσων έχουν νοσήσει από κοροναϊό είναι τα 47 έτη. Δηλαδή, έχει μειωθεί κατά δύο χρόνια η μέση ηλικία των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας.

Αγωνία ειδικών για τα πανηγύρια: Οι εισηγήσεις για το Δεκαπενταύγουστο

Τη ματαίωση των πανηγυριών και τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται ότι θα εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή στην κυβέρνηση.

Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες συνωστισμού σε γλέντια και πανηγύρια ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κοροναϊού.

Ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού», γίνεται κυριολεκτικά χαμός με χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες να χορεύουν.

Ο κόσμος γλεντά ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις. Χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Αυτό άλλωστε τονίζουν οι  ειδικοί χαρακτηρίζοντας «τα πανηγύρια επικίνδυνα», καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα τα πανηγύρια έχουν ματαιωθεί σε όλη τη χώρα έως το τέλος Ιουλίου, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων με κοροναϊό στη χώρα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ανέφερε ότι απαγορεύονται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, τα πανηγύρια μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Με διευκρίνιση που έγινε υπογραμμιζόταν ότι «Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών. 

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου ανέφερε πώς«θεωρώ ότι η εισήγηση της επιτροπής λόγω του γεγονότος ότι στα πανηγύρια δεν συμμετέχουν μόνο έφηβοι αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα παραμείνει η ίδια. Θα πρέπει να αποφύγουν τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι τα πανηγύρια από την επιτροπή δεν θα επιτραπούν».

Άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο στη χώρα.

«Μπορούμε να ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι και χωρίς πανηγύρια», έχει υπογραμμίσει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις και ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε εκφράσει την άποψη ότι θα πάρει το μέτρο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 26 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 8 ήταν εισαγόμενα.

Στην Αττική είχαμε 7 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε επίσης