Ν. Καραθανασόπουλος: Υποκριτική η στάση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου Novartis

 

«Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, για αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά γεγονότα». Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας ταυτόχρονα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «προσπάθεια συγκάλυψης και όχι διερεύνησης και αποκάλυψης του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis».

Κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ορισμένα δεδομένα που υπάρχουν και για τα οποία δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπήρξε σκάνδαλο της Novartis, για αυτό έγινε και εξωδικαστικός συμβιβασμός των ΗΠΑ».

«Η τακτική που εφαρμόζουν όλες οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζουν κράτη, κυβερνήσεις και λειτουργούς της υγείας για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Το σκάνδαλο για τη Novartis ωχριά στο πόλεμο που γίνεται για τον covid-19. Αυτός ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί το υπόβαθρο των διώξεων», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεύτερη αιτία του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας από πλευράς όχι μόνο δημόσιας δαπάνης αλλά και ιδιωτικής δαπάνης».

Στη συνέχεια ο κ. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για υποκρισία, τονίζοντας ότι «κανένα από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρθηκαν για την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».

«Αντίθετα και τα τρία κόμματα προσπάθησαν να το συγκαλύψουν και να προχωρήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης παρουσιάζοντάς το ως σκευωρία. Και αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και [παρά τις] δύο Προανακριτικές -και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ-, το σκάνδαλο κουκουλώθηκε. Και όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας για το σκάνδαλο Novartis και τις προεκτάσεις του είναι υποκριτικά, είναι λόγια του αέρα γιατί στην πράξη δεν έκαναν τίποτα για να διερευνηθεί», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Και συνέχισε:

«Αντίστοιχη ήταν και η πρωτοβουλία της ΝΔ. Η κοινή στάση των τριών αυτών κομμάτων ήταν γιατί προσπαθούσαν να συγκαλύψουν την μπόχα και τα “πάρε δώσε” με τους διαπλεκόμενους που συνεχίζουν ανενόχλητοι την κερδοσκοπία τους σε βάρος του λαού. Για αυτό επιλέχθηκε η διερεύνηση των αδικημάτων σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί θα οδηγούσε στη συγκάλυψη και για τις παρεμβάσεις ακόμα και στη δικαιοσύνη».

Ακόμα, ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ συμμετείχε στις προανακριτικές χωρίς καμία αυταπάτη για το πού θα οδηγηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων».

«Επιδιώξαμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου αλλά συναντήσαμε τείχος απροσπέλαστο με τη συμμετοχή και κύκλων της δικαιοσύνης. Παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου της Προανακριτικής αποτέλεσε και η μη αποστολή του συνόλου της δικογραφίας στο όνομα του ότι είναι απόρρητα τα έγγραφα που ήρθαν από την Αμερική

Επίσης, αποδεικνύεται και από τη στάση που επέδειξαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες για τους οποίους εμείς λέγαμε ότι πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να εξεταστούν με τα πραγματικά τους στοιχεία. Γιατί τώρα, δεν μπορεί να πέσει φως και να διερευνηθεί η αξιοπιστία των κουκουλοφόρων όταν διατηρούν το καθεστώς ανωνυμίας τους», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Υποστήριξε επίσης ότι «μέσα από τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά από τις καταθέσεις και των ίδιων των ανωτάτων δικαστικών για τους χειρισμούς που κάνουν όταν ερευνούν υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους».

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ