Ταμείο Ανάκαμψης: Πόσα και πώς θα τα πάρει η Ελλάδα

Το συνολικό πακέτο υπερβαίνει τα 70 δισ ευρώ τονίζουν κυβερνητικές πηγές

Ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, χαρακτηρίζουν από την κυβέρνηση τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

Έκαναν δε λόγο για εθνική επιτυχία, καθώς όπως υπενθυμιζαν η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. “Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε να πάρουμε όσα χρήματα διεκδικήσαμε: Ένα συνολικό πακέτο που υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ”, τόνιζαν.

Χαρακτήριζαν επίσης τη συμφωνία “μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη” και προσέθεταν: “Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.”

Η φυσιογνωμία του πακέτου

Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται μέσω κοινού δανεισμού με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προϋπολογισμού της.

Ένα συνολικό πακέτο για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027.

Αξίζει να επισημανθούν οι εξής πτυχές:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές, καθώς τo 70% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι που θα δεσμευτούν τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2023.
Αποφασίστηκε αναδρομικότητα επιλεξιμότητας. Δηλαδή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οι σχετικές δράσεις που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, μπορεί να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ReactEU και του RRF, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν τους στόχους των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Τα ποσά του Next Generation EU (NGEU), δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλύονται στα επιμέρους προγράμματα ως εξής:

• Επιχορηγήσεις EUR 312.5 δισ (στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου του Recovery and Resilience Facility -RRF- των EUR 672.5 δισ)

• Horizon Europe: EUR 5 δισ

• InvestEU: EUR 5.6 δισ

• Rural Development: EUR 7.5 δισ

• Just Transition Fund (JTF): EUR 10 δισ

• RescEU: EUR 1.9 δισ

• Δάνεια EUR 360 δισ

• Σύνολο: EUR 750 δισ

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης