Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από εισπνεόμενο φάρμακο

20/07/2020 | 19:42

 

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Synairgen, που ανέπτυξε αυτή τη θεραπεία, ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό και δεν έχουν δοθεί όλα τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα.

Πού βασίζεται η θεραπεία
Η θεραπεία βασίζεται σε μια αντιιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη βήτα-1α. Το φάρμακο ονομάζεται SNG001 και είναι ένα εισπνεόμενο φάρμακο που περιέχει την ιντερφερόνη βήτα (IFN-β). Η IFN-β παράγεται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια ιογενών πνευμονικών λοιμώξεων, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες έχουν ανεπάρκεια της παραγωγής της ιντερφερόνης-β. Πολλοί ιοί αναστέλλουν την ιντερφερόνη-β ως μέρος της στρατηγικής τους για να ξεφύγουν από την επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει δειχθεί ότι η προσθήκη ιντερφερόνης -β in vitro προστατεύει τα πνευμονικά κύτταρα από ιογενείς λοιμώξεις, ενώ προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς MERS και SARS (στενούς συγγενείς του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19). Το φάρμακο SNG001 βρίσκεται επίσης σε κλινικές δοκιμές Φάσης II για ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Στη μελέτη όμως αυτή η πρωτεΐνη ουσιαστικά χορηγείται κατευθείαν στους πνεύμονες, καθώς οι ασθενείς με κορωνοϊό την εισπνέουν χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή με την πρωτεΐνη. Η χορήγηση της ιντερφερόνης β στους πνεύμονες πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρει μια έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Η κλινική μελέτη ήταν διπλα τυφλή και αφορούσε 101 εθελοντές που είχαν εισαχθεί για θεραπεία σε εννέα βρετανικά νοσοκομεία λόγω Covid-19. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν το φάρμακο, οι άλλοι μισοί έλαβαν αυτό που είναι γνωστό ως εικονικό φάρμακο – μια ανενεργή ουσία. Η μελέτη είναι καταχωρημένη στο επίσημο site clinicaltrials.gov με τον αριθμό NCT04385095

Η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονική νόσο.

Τα αρχικά ευρήματα, που ανακοινώθηκαν, δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών με κορωνοϊό που απαιτούσαν νοσηλεία στο νοσοκομείο να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να απαιτεί μεταφορά στη ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Όπως επίσης αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, οι ασθενείς είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν σε σημείο που να μην επηρεάζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ανέφερε ότι η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης «πολύ σημαντική» μείωση στη δύσπνοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος που οι ασθενείς έμειναν στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά ένα τρίτο για όσους έλαβαν το νέο φάρμακο – κατά μέσο όρο, από εννέα ημέρες σε έξι ημέρες.

Εάν τα αποτελέσματα είναι όπως λέει η εταιρεία, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία των λοιμώξεων από κορωνοϊούς. Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης λένε ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, τότε η νέα θεραπεία θα μπορέσει να αλλάξει την έκβαση του νοσήματος. Αν και η κλινική μελέτη είναι σχετικά μικρή, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
 

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Για το φλας ο άγριος ξυλοδαρμός του οδηγού λεωφορείου – Άφαντος ο δράστης της επίθεσης

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Πραποπούλου, μια από τις καλλονές της παλιάς Πάτρας

Αίγιο: Για παρακώλυση συγκοινωνιών κατηγορούνται δύο αγροτοσυνδικαλιστές – Δικογραφία και για τον αποκλεισμό στην Αχαγιά

Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Κούλα Ροδοπούλου, μία γυναίκα που άφησε εποχή