Βρετανία: Καταγγέλλει παρέμβαση της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές του 2019

Έγγραφα που αφορούσαν τη σχεδιαζόμενη Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ αποκτήθηκαν με αθέμιτο τρόπο

Πυρά κατά της Ρωσίας εξαπολύει η Βρετανία κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρέμβασης στις βουλευτικές εκλογές του 2019 χρησιμοποιώντας έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες.

Τα εν λόγω έγγραφα που φέρεται να αποκτήθηκαν με αθέμιτο τρόπο, σχετίζονταν με την σχεδιαζόμενη Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία διοχέτευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ρωσικοί παράγοντες προσπάθησαν να παρέμβουν στις βουλευτικές εκλογές του 2019 διαδίδοντας on-line κυβερνητικά έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες και αποκτήθηκαν με αθέμιτο τρόπο» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κυβερνητικά έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, είχαν αποκτηθεί με αθέμιτο τρόπο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2019 και διαδόθηκαν διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Reddit», δήλωσε ο Ράαμπ,

«Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια ευρείας κλίμακας ρωσική καμπάνια ενάντια στις βουλευτικές εκλογές, οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις δημοκρατικές μας διαδικασίες είναι ανεπίτρεπτη», δήλωσε ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με κατάλληλα μέτρα στο μέλλον».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε σημειώσει μια εντυπωσιακή νίκη στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019, εκτοπίζοντας τον αντίπαλό του και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, με αποτέλεσμα το Συντηρητικό Κόμμα να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών από το 1987, όταν τις εκλογές είχε κερδίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο αφότου η Βρετανία κατηγόρησε το 2018 την Ρωσία ότι επιχείρησε να σκοτώσει τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σάλσμπερι του Λονδίνου με νευροπαραλυτικό αέριο.

Η Ρωσία είχε αρνηθεί την εμπλοκή της στην απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, αλλά το Λονδίνο αναγνώρισε τους πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο με σκοπό να δηλητηριάσουν τον Σκριπάλ.