Παιδεία: Συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή της Βουλής

 

Τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας στην εκαπίδευση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί για τη νέα σχολική περίοδο όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, την εξ αποστάσεων εκπαίδευση, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναπληρωτών με έμφαση στα σχολεία της Περιφέρειας, το νέο νομοσχέδιο για τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία, καθώς και το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, είναι μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν από την αρμόδια υφυπουργό κα. Σοφία Ζαχαράκη στα μέλη της αρμόδιας Ειδικής Επιτροπής στη Βουλή, την Τετάρτη.

Επίσης, η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας αλλά και στην κατάθεση και ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας που δίνει δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής για όσους Δήμους ζήτησαν να εξαιρεθούν.

Επεσήμανε τα ζητήματα εφαρμογής της και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας για χρηματοδότηση αιθουσών μέσα από το ΠΔΕ αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για επίσπευση της διαδικασίας προμήθειας και τοποθέτησής τους. Ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής για την ύπαρξη πιστώσεων για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος .

Όσον αφορά σε θέματα Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης επισημάνθηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν σε παράλληλη στήριξη και το υψηλό ποσοστό κάλυψης αυτών το σχολικό έτος 2019-2020 καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο για την αξιοποίηση των εργαλείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στην ειδική αγωγή. Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν επίσης για την ίδρυση νέων μονάδων ειδικής αγωγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα, η Βόνιτσα, το Κιλκίς, η Ερμιονίδα κα.

Τέλος συζητήθηκε η ίδρυση νέων ΕΠΑΛ και εργαστηριακών κέντρων αλλά και νέων τομέων και ειδικοτήτων σε ήδη υπάρχουσες δομές σε σχολεία της περιφέρειας και γενικότερα η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην οποία στοχεύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με επερχόμενο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων ως προς τη συνεργασία με τους συντονιστές (ΣΕΠ) και τον ΔΟΜ για τα ζητήματα μεταφοράς αλλά και υποστήριξης των μικρών μαθητών την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές από όλα τα κόμματα, τοποθετήθηκαν επί της ενημέρωσης της Υφυπουργού, διατύπωσαν σχετικά ερωτήματα για θέματα γενικής πολιτικής αλλά και των περιφερειών τους για τα οποία έλαβαν απαντήσεις από την κ. Ζαχαράκη και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνεδρίαση.

Η Υφυπουργός κατόπιν προτάσεως της Προέδρου κ. Μακρή, δεσμεύτηκε από την πλευρά της να επαναλάβει την ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.