Συγχαρητήρια επιστολή για το νέο βιβλίο της Αντιγόνης Βλαβιανού

Του «Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού»

Το Δ.Σ. του «Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού» συγχαίρει θερμά την Καθηγήτρια Αντιγόνη Βλαβιανού για την έκδοση του βιβλίου της «Ο ξανακερδισμένος τ(ρ)όπος της λογοτεχνίας» (εκδ. Πατάκης).

Η συγγραφεύς προβαίνει σε μία ευαίσθητη, από κάθε άποψη, ανάγνωση και ερμηνεία επιλεγμένων λογοτεχνικών κειμένων… Πόνημα, πράγματι, υψηλών ψυχαγωγικών και βαθύτατα παιδαγωγικών στοχεύσεων. 

Ο ξανακερδισμένος τ(ρ)όπος της λογοτεχνίας

Αντιγόνη Βλαβιανού

Αν. Καθηγήτρια ΕΑΠ

Σύνοψη

Περάσµατα και χαιρετισµοί σε παλιούς και οικείους γνώριµους, όλα τα κείµενα του βιβλίου της Αντιγόνης Βλαβιανού αξιοποιούν τα διδάγµατα της συγκριτικής γραµµατολογίας: τα βιβλία, οι συγγραφείς, οι ιδέες βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και εναπόκειται στον ευαίσθητο ωτακουστή να µεταφέρει κάτι από τις κρυφές αυτές συνοµιλίες τους ή να διαµεσολαβήσει για να γνωριστούν αδελφές ψυχές που προχωρούν παράλληλα δίχως να το έχουν σχεδιάσει ή διανοηθεί. [...] Ξεναγώντας µας σε ένα προσωπικό µουσείο πολύτιµων εκθεµάτων, µε τα οποία συµβιώνει χρόνια τώρα, γυµνάζει το βλέµµα µας σε σοφές λεπτοµέρειες, ευαισθητοποιεί την αναγνωστική προσοχή µας, διευρύνει τους ορίζοντες της πρόσληψής µας. «Ευτυχισµένος που έκανε το ωραίο ταξίδι» νιώθει ο αναγνώστης που κλείνει τούτο το βιβλίο σοφότερος, επαρκέστερος, πλουσιότερος µε τη «δεύτερη µατιά» πάνω σε πρόσωπα και πράγµατα, περιπλέοντας γνωστά και άγνωστα τοπία. 

exofyllo_a._vlavianou_2.07.2020.jpg

Λίζυ Τσιριµώκου 

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου 

 (από την Εισαγωγή)

 

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, Ph.D.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος

Απόστολος Καπρούλιας, Ph.D.

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, M.Sc.

 

Διαβάστε επίσης