Πάμε για τοπικά lockdown αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων; Ετοιμάζεται σχέδιο Β

 

Ανησυχία και σκέψεις για αυστηροποίηση των μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Για plan b με τοπικά lockdown έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Τρίτη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε στην επαναφορά του εν λόγω μέτρου, ενώ έκανε λόγο και για αυστηροποίηση των μέτρων για τους Έλληνες πολίτες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα μας.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, ήταν «γνωστό» και «προφανές» ότι θα υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων. 

«Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε.

«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ενώ συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι»

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης