Πάτρα: Εκδήλωση για τους Εικαστικούς που μετείχαν στην 1η Διαδικτυακή Έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης - ΦΩΤΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Με επιτυχία και σε ένα πραγματικά ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, 11 Ιουλίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για να τιμήσει τους εικαστικούς που συμμετείχαν στην 1η Διαδικτυακή Έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, αλλά και στην  έκθεση “Δρόμοι της θάλασσας”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου και η ανταπόκριση, αλλά και ο ενθουσιασμός των εικαστικών ήταν αξιοσημείωτα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης,  η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, μέλη του  Δ.Σ. του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Πινακοθήκης.

edilosi-eikastikon.jpg

Ο Δήμαρχος Πατρέων, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου συνολικότερα για να αναδείξουν την ντόπια καλλιτεχνική παραγωγή και το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, αλλά και στην προσπάθεια η τέχνη και ο πολιτισμός να φτάσουν σε κάθε γειτονιά και να αγκαλιάσουν τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας. “Σε αυτή την προσπάθεια”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εικαστικούς, “θέλουμε όλους εσάς συνοδοιπόρους, ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε και να κερδίσουμε το στοίχημα να φτιάξουμε μια πόλη στο ύψος των αναγκών του λαού της όχι μόνο στην καθημερινότητά του, αλλά και στο κομμάτι του πολιτισμού”.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, στην ομιλία της αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες εικαστικούς, αναφέρθηκε στην απόφαση του Οργανισμού να πραγματοποιήσει αυτή την  έκθεση, που ξεκίνησε να ωριμάζει ως ιδέα στη διάρκεια  της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και που εκ του αποτελέσματος αγκαλιάστηκε από τους εικαστικούς της πόλης, αφού συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι  από 45 καλλιτέχνες. Τόνισε πως η συγκεκριμένη έκθεση έτυχε του ενδιαφέροντος εικαστικών που δεν ζουν στην Πάτρα, ακόμη και εικαστικών που ζουν στο εξωτερικό. Παρά την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, ο Οργανισμός με ίδιους πόρους στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των καλλιτεχνών της πόλης, που με αφορμή την πανδημία, έρχονται αντιμέτωποι με μια σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  το γεγονός πως ο Οργανισμός κατάφερε κι εξασφάλισε, μεσούσης της πανδημίας, την πληρωμή όλων των εργαζομένων στο Εικαστικό Εργαστήρι και στο Δημοτικό Ωδείο. Τόνισε, επίσης, πως πάγιο αίτημα και στόχος πάλης του Οργανισμού, αλλά και  του Δήμου συνολικότερα αποτελεί η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων -και μεταξύ αυτών και των διδασκόντων στο Εικαστικό Εργαστήρι - που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και η στελέχωση των υπηρεσιών του Οργανισμού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Όσον αφορά, στο κομμάτι της χρηματοδότησης του Οργανισμού, αναφέρθηκε στην  επιχορήγηση – κοροϊδία από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που στην  ουσία το απαξιώνει στην πράξη, ξεκαθαρίζοντας την βούληση και την απόφαση του Οργανισμού, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των καλλιτεχνών της πόλης, να δώσει μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ βήμα σε όλους τους δημιουργούς της πόλης να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους στον Πατραϊκό  λαό. Τόνισε, επίσης, πως σε αυτή την  προσπάθεια ο Οργανισμός προσβλέπει στη στήριξη και στη βοήθεια από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού που πάρθηκαν στην περίοδο της καραντίνας και που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στους καταλόγους και στις εκδόσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης, η Διαδικτυακή έκθεση εικαστικών, η έκθεση σχεδίων και χαρακτικών της εμβληματικής χαράκτριας Ζιζής Μακρή που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτώβρη και που ήδη είναι προσβάσιμη για ψηφιακή περιήγηση στο κοινό, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε και στη βούληση του Οργανισμού και της Πινακοθήκης τα έργα της Διαδικτυακής έκθεσης να παρουσιαστούν και δια ζώσης στο επόμενο διάστημα, εφόσον οι συνθήκες της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού το επιτρέψουν.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε σε πολύ ζεστό και φιλικό  κλίμα με την παρουσίαση των έργων της Διαδικτυακής έκθεσης, αλλά και με συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους εικαστικούς, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ που συνεχίζονται αυτή την περίοδο.

Την έκθεση μπορείτε να την επισκέπτεστε στην σελίδα: https://www.patrasculture.gr/

Διαβάστε επίσης