Στρες: Τα σημάδια που αφήνει στο πρόσωπο

ΠΩΣ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ "ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ" ΤΟΥ

Όλοι αισθανόμαστε άγχος ανά περιόδους άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αναλόγως των καταστάσεων ή των ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως, το άγχος μετατρέπεται σε χρόνιο στρες, τότε μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Το στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, να επιδράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το στρες όμως, μπορεί να αφήσει τα σημάδια του και στην επιδερμίδα του προσώπου. Το ξηρό δέρμα, οι ρυτίδες αλλά και η ακμή αποτελούν μερικούς από τους τρόπους που μπορεί να εκδηλωθεί. Το χρόνιο στρες μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο με δύο τρόπους. Πρώτον, οι ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα όταν αισθανόμαστε άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε κατά τα άλλα φυσιολογικές αντιδράσεις, που επηρεάζουν όμως αρνητικά την επιδερμίδα. Δεύτερον, το αίσθημα άγχους μπορεί να οδηγήσει σε κακές «συνήθειες» οπως το τρίξιμο των δοντιών ή και το δάγκωμα των χειλιών.

*Ακμή

Όταν αισθάνεστε έντονο άγχος για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, το σώμα σας μπορεί να παράγει μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία με την σειρά της διεγείρει μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή που παράγει την κορτικοτροφίνη, που εντείνει την απελευθέρωση λαδιού από τους σμηγματογόνους αδένες. Η υπερβολική αυτή παραγωγή λαδιού από τους αδένες, μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να οδηγήσει σε ακμή.

*Σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια συνήθως χαρακτηρίζονται από πρήξιμο ή φούσκωμα ακριβώς κάτω από τα βλέφαρα. Συνήθως εμφανίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι υποστηρικτικοί μυς γύρω από τα μάτια τείνουν να αποδυναμώνονται. Η χαλάρωση της επιδερμίδας μπορεί επίσης να οφείλεται στην απώλεια της ελαστικότητας. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το άγχος που προκαλεί εκτεταμένη έλλειψη ύπνου αυξάνει τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές ή πτυχώσεις, η μειωμένη ελαστικότητα.

*Εξανθήματα

Το στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σα σύστημα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο και στην επιδερμίδα σας, που είναι γνωστή και ως δυσβίωση. Όταν αυτή η ανισορροπία εμφανίζεται στην επιδερμίδα, μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα ή και την εμφάνιση εξανθημάτων. Είναι επίσης γνωστό ότι το στρες μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει ποικίλες καταστάσεις, προκαλώντας εξανθήματα ή φλεγμονές του δέρματος, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα ή και η δερματίτιδα εξ επαφής.

*Ρυτίδες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις πρωτεΐνες της επιδερμίδας, μειώνοντας την ελάστικότητά της. Αυτή η απώλεια της ελαστικότητας θα οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου στο σχηματισμό ρυτίδων. Όταν είμαστε αγχωμένοι μπορεί παράλληλα να συνοφρυωνόμαστε επαναλαμβανόμενα, γεγονός που οδηγεί στην δημιουργία αυλακών ή και πτυχών στην επιδερμίδα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης