Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Τοποθέτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα την ακρόαση, από τα μέλη της Επιτροπής, των προτεινομένων, κ.κ. Αθανασίου Δαγούμα, Δημητρίου Ψυχογυιού και Κωνσταντίνου Τσιμάρα, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για διορισμό στις θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου Α΄ και Μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αντίστοιχα και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας καλωσορίζω και εγώ στην Επιτροπή μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα σημαντικό θέμα το οποίο αφορά πολλές περιοχές στην Ελλάδα, αλλά τη δυτική Ελλάδα κατά μείζονα λόγο. Αφορά την έλευση και τη σύνδεση του φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές, σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, πράγμα το οποίο θα ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος – το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά –με μία προϋπόθεση, ότι θα γινόταν αυτή όλη η έλευση και η σύνδεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο με τρόπο που θα ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, δεν θα ήταν ιδιωτικό μονοπώλιο η έλευση και η σύνδεση και κυρίως η διανομή του φυσικού αερίου, γιατί υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχει κανένα συμφέρον η σύνδεσή τους, άρα θα ήταν κρίσιμο το ποιος θα διαχειριστεί κυρίως τη διανομή. Μάλλον θα το γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση η δική μας, ήδη από το 2016, είχε κάνει μελέτη κόστους - οφέλους, είχε προχωρήσει τις πρώτες διαδικασίες και η ΡΑΕ είχε προχωρήσει στις πρώτες αδειοδοτήσεις με διαφάνεια, με όλα αυτά.

Τώρα βλέπουμε μία άλλη πολιτική, η οποία κλίνει προς ένα ιδιωτικό μονοπώλιο . Και αναρωτιέμαι, τι θα γίνει με αυτές τις περιοχές και πότε τελικά θα έρθει το φυσικό αέριο, το οποίο όμως -η έλευσή του και η σύνδεση- θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και όχι προς όφελος ενός ιδιωτικού μονοπωλίου.

Και θα ήθελα, σε αυτό που είπε, ο κύριος Φάμελλος, δύο εξηγήσεις για περιοχές όπως η Στροφυλιά, περιοχές οι οποίες εντάσσονται στη natura και τώρα με τον τρόπο και το νομοσχέδιο που έφερε o Υπουργός, το νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή,  αυτές οι περιοχές δεν προστατεύονται ως Natura. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, πολύ περισσότερο που μιλάμε όλοι για κλιματική κρίση και για πράσινη ενέργεια. 

 

Διαβάστε επίσης