Περού: Ο Βισκάρα προκήρυξε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τον Απρίλιο του 2021

Ο Περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα προκήρυξε ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 21η Απριλίου 2021, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ο Βισκάρα δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς ως εκ της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται μόνο μία, πενταετής, θητεία στην προεδρία της χώρας. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο του 2018, όταν ο προκάτοχός του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς που συνδεόταν με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Η προκήρυξη των εκλογών έγινε την επομένη της έναρξης της συζήτησης, σε επίπεδο επιτροπής του περουβιανού Κογκρέσου, της πρότασης να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο του 2021 αντί του Απριλίου, δοθέντος του κινδύνου για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, εάν ουδείς υποψήφιος δεν συγκεντρώνει ποσοστό ψήφων υψηλότερο του 50% στον πρώτο. Τα μέλη του Κογκρέσου εκλέγονται σε έναν γύρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ανεξάρτητος πολιτικός, τόνισε πως ούτε η πανδημία ούτε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία μπορεί να διακόψει τη «δημοκρατική συνέχεια» στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Ο Βισκάρα, που έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με το Κογκρέσο στην προσπάθειά του να προωθήσει μέτρα πάταξης της διαφθοράς, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για κανένα αξίωμα.

Παρά το ότι η κρίση δημόσιας υγείας δεν έχει ελεγχθεί, η κυβέρνηση του Βισκάρα έχει αρχίσει τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ