Η έκκληση της Γιάννας Αγγελοπούλου για τη Σπιναλόγκα

Έκκληση στην Πρέσβειρα της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη  και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να βοηθήσουν να προχωρήσει η πρόταση που έχει γίνει προς την UNESCO, σε σχέση με την ένταξη της στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απηύθυνε  η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία επισκέφθηκε τη Σπιναλόγκα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

“Είμαστε εδώ με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, ανθρώπους της περιοχής που τους ενδιαφέρει πως θα προχωρήσει αυτός ο τόπος και έτσι εγώ απευθύνω επίσημη έκκληση στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη που είναι Πρέσβειρα της UNESCO, αλλά και στην κ. Μενδώνη, την Υπουργό Πολιτισμού, να βοηθήσουν να προχωρήσει η πρόταση που έχει γίνει προς την UNESCO”.

“Θα πρέπει να αναδειχθεί και κάτι άλλο εκτός από τις 380.000 επισκεπτών που έρχονται εδώ κάθε χρόνο, έπειτα από αυτό που έγινε 200 χρόνια πριν, με το που τελείωσε αυτή η βιβλική ασθένεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.

Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να θεωρηθεί ως καλός οιωνός το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα βγει η απόφαση λόγω covid-19 . «Ενδεχομένως θα βγει μέσα στο 2020- 2021, γιατί αυτό είναι ένα οικουμενικό μνημείο με αξίες . Και γιατί συνδέεται με την Επιτροπή 20-21; Γιατί είναι υποχρέωση μας να σεβαστούμε την ιστορία μας να αναδείξουμε ότι ιερό έχει συμβεί αυτά τα 200 χρόνια και να αναδείξουμε μέσα από αυτά τις αξίες μας. Ένας τόπος που είναι δεύτερος σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα και έκτος σε επισκεψιμότητα σε όλο τον κόσμο δε μπορεί απλώς να είναι αρχαιολογικός χώρος«, είπε η κ. Αγγλοπούλου.

«Η επιτροπή 20-21 με επίγνωση του ρόλου που έχει όχι μόνο να αποδείξει και να πείσει τους ανθρώπους εκτός Ελλάδας , γιατί εμείς εδώ οι Έλληνες κουβαλάμε μια μοναδική ιστορία, ότι υπάρχει ένας αστερισμός ιερών τόπων σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται εδώ με σεβασμό και με συγκίνηση γιατί η Σπιναλόγκα , αυτό το νησάκι του πόνου, ένα νησί από το οποίο πέρασαν διαφορετικοί πολιτισμοί, Ενετοί Οθωμανοί και μετά αυτό το καταφύγιο των ανθρώπων της λέπρας που ανεξάρτητα από κοινωνικό τους στρώμα, αυτό το μέρος έγινε το πέρασμα από τη ζωή τον Αδη. Μια ιστορία πόνου, μια ιστορία θλίψης, απομόνωσης«.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη βρέθηκε νωρίτερα στον Άγιο Νικόλαο. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων : “Ελλάδα 2021” διοργάνωσε  ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Blue Palace στην Πλάκα, παρουσία της προέδρου της Επιτροπής κας Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και τοπικών αρχών, φορέων και δημοσιογράφων.

Πηγή: cretapost