Νομοσχέδιο καθεστωτικού αυταρχισμού

της Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Πατρέων

 

Το νέο σχέδιο νόμου διεξαγωγής των δημοσίων συναθροίσεων, διαμορφώνει ουσιαστικά ένα αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, ποινικοποιώντας τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή, ακριβέστερα, την κοινωνική αντίδραση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που το διατρέχει καθεστωτικός αυταρχισμός, που παραπέμπει ευθέως σε σκοτεινές εποχές της Ιστορίας, καθώς καταργεί, εμμέσως πλην σαφώς, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Οι εμπευστές, όμως, αυτού του τερατουργήματος, είναι προφανές πως αγνοούν ότι οι κινητοποιήσεις που αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας, διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη, ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς, ουδέποτε κάμπονται από τον εκφοβισμό της εκάστοτε εξουσίας, το νομικό της οπλοστάσιο και τη συνεπακόλουθη τυφλή βία των δυνάμεων καταστολής.
Κι αυτό επαληθεύεται εύκολα και στην πόλη μας, αρκεί να ανατρέξουμε στις αναρίθμητες ποινικές διώξεις κατά του Δημάρχου, του Κώστα Πελετίδη, είτε επειδή αρνήθηκε να στείλει στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με επικεφαλής το σημερινό Πρωθυπουργό, στοιχεία 324 εργαζομένων του Δήμου μας, των οποίων οι συμβάσεις είχαν μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αντιστεκόμενος να γίνει συνένοχος σε ενδεχόμενες απολύσεις… είτε επειδή μετέτρεπε τον Κόκκινο Μύλο από σκουπιδότοπο σε πάρκο και άλλα πολλά!
Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω, πως το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί, επίσης ατυχώς, να απαξιώσει τις μικρές ομάδες διαδηλωτών, υπό την πρόφαση πως οι κινητοποιήσεις τους ταλαιπωρούν πολίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων…
Να υπενθυμίσω πως, εδώ, στην Πάτρα, αλλά και αλλού, μια χούφτα άνθρωποι κατορθώσαμε, μέσω της σθεναρής μας αντίστασης έξω από το Ειρηνοδικείο και ακολούθως από τα συμβολαιογραφεία, να μην ξεσπιτωθούν την τελευταία πενταετία οι αδύνατοι οικονομικά συμπολίτες μας, οι ακούσια αναξιοπαθούντες…
Ένα μόνο πράγμα, λοιπόν, οφείλουν να έχουν κατά νου οι κυβερνώντες, ότι μέσω αυτού του νομοσχεδίου, θα αναβιώσουν, και μάλιστα σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το γνωστό σε όλους: «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».
Υ.Γ. Ειναι η τοποθέτηση μου στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα : «Το Νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις»

Διαβάστε επίσης