Μέ.Ρ.Α 25 Αχαΐας: Επίσκεψη στον Κρατικό Αερολιμένα Αράξου

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας και στο πλαίσιο της κινηματικής εξόρμησης του ΜέΡΑ25 κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 Αχαΐας επισκέφθηκε τον  Κρατικού Αερολιμένα Αράξου. Κατά την επίσκεψή μας εκεί, είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε πλήρη ενημέρωση, σχετικά με τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας του αεροδρομίου, αλλά και τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξής του για τα επόμενα έτη.

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο αερολιμένας Αράξου παρουσιάζει συνεχή αύξηση επιβατικής κίνησης , έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Πελοπονήσου. Παρά την αναμενόμενη μείωση της επιβατικής κίνησης για την τρέχουσα τουριστική περίοδο λόγω εκτάκτων συνθηκών, η οποία υπολογίζεται περί το 30%, ο αερολιμένας παραμένει εξαιρετικά δραστήριος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποδέχθηκε και τις πρώτες πτήσεις, εφαρμόζοντας στο έπακρο τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και κάθε άλλη διαδικασία που αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.

 Όμως παρόλη την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει, η λειτουργία του αεροδρομίου δεν πραγματοποιείται χωρίς εμπόδια. Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, αποσύρθηκε η αστυνομική δύναμη η οποία ήταν επιφορτισμένη με το έργο της φύλαξης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, η οποία σύμφωνα με τις τρέχουσες εντολές πραγματοποιείται μόνο με εποχούμενες περιπολίες και ολιγόλεπτη παραμονή του περιπόλου στην περιοχή του αεροδρομίου. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί περιστατικό πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε ημερομηνία πριν από την απόσυρση της αστυνομικής δύναμης, κατά νυκτερινή ώρα, η εξάπλωση της οποίας απεφεύχθη λόγω της έγκαιρης επισήμανσής της από το αστυνομικό όργανο που εκτελούσε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή.. Σε αντίθετη περίπτωση η καταστροφή θα μπορούσε να είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Η απόφαση της τοπικής αστυνομικής αρχής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξασφάλιση της συνεχούς φύλαξης του κρατικού αερολιμένα.  Όπως γίνεται λοιπόν πολύ εύκολα αντιληπτό, έχει αυτή τη στιγμή προκύψει ένα σημαντικότατο κενό ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, χωρίς καμιά μέριμνα για άμεση κάλυψή του. Είναι λυπηρό, ένας κρατικός αερολιμένας τέτοιας σημασίας και κερδοφορίας να απαξιώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο, παραμένοντας ουσιαστικά αφύλακτος. Είναι ηθικά, πολιτικά και νομικά απαράδεκτο να τίθεται σε τόσο άμεσο κίνδυνο ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο, κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο, του δημοσίου και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για την κάλυψη αυτού του κενού ασφαλείας και να φροντίσουν για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του αερολιμένα κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε καθώς και για την επιπλέον στήριξη και ανάπτυξή του.