Η Αντιδήμαρχος Υγείας Βίβιαν Σαμούρη εφιστά την προσοχή στους κολυμβητές

 

Την προσοχή στους συμπολίτες μας κατά τα θερινά τους μπάνια συνιστά, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, επισημαίνοντας πως «στη χώρα μας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό, με συνέπεια η Ελλάδα να κατέχει τη θλιβερή έκτη θέση της κλίμακας χωρών με πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών.

Δεδομένων τούτων, τα άτομα υψηλού κινδύνου, στα οποία συγκαταλέγονται πρωτίστως ηλικιωμένοι και πολίτες με χρόνιες παθήσεις, οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών. Σε ό,τι αφορά, δε, βρέφη έως πέντε ετών, που επίσης ανήκουν, σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές, στις ευάλωτες ομάδες, η διαρκής επιτήρησή τους από τους συνοδούς τους, θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Ο Δήμος Πατρέων επιδιώκει να συμβάλλει στην προαγωγή της ασφάλειας στη θάλασσα, με στόχο να εκμηδενιστεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους ή εμπλέκονται σε ατυχήματα. Για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες εντός των ορίων του Δήμου μας, μια υποχρέωση που έπρεπε να είχε αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και την οποία μετέθεσαν στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.
Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από τη θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ό,τι βλέπουμε αλλά και το ακριβές σημείο.
Το τηλέφωνο για έκτακτα περιστατικά του λιμενικού είναι το 108. Οι θέσεις των ναυαγοσωστών βρίσκονται στις εξής παραλίες: Βραχναίικα, Καστελλόκαμπος, Ρίο, Ακταίο, Άγιος Βασίλειος, Πλαζ, Δάφνες, Ψαθόπυργος.

Διαβάστε επίσης