Έλληνας πήγε στην Τουρκία για μεταμόσχευση και τον κατηγόρησαν για εμπόριο οργάνων - ΒΙΝΤΕΟ

«Ευτυχώς πέθανε στη Θεσσαλονίκη και όχι σε κελί»

Ένας 41χρονος Έλληνας διεθνολόγος πήγε στην Τουρκία για μεταμόσχευση ήπατος, όμως κατηγορήθηκε για εμπόριο οργάνων και παραλίγο να συλληφθεί. Ο ασθενής πέθανε και η ιστορία του θυμίζει σενάριο ταινίας.

Στην εκπομπή του MEGA Live News o δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, ανέφερε: «Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σωθεί, δεν σώθηκε. Ευτυχώς πέθανε στη Θεσσαλονίκη και όχι σε κάποιο κελί της Τουρκίας».

 

 

Ο 41χρονος είχε επιλέξει της κλινική στην Τουρκία λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας και όπως αναφέρθηκε: «Καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών ιατρών, οι οποίοι του είπαν ότι για την περίπτωσή του ήταν ο κατάλληλος χειρουργός».

Μπήκε στο «στόχαστρο» των τουρκικών αρχών

Πώς όμως ο 41 ετών διεθνολόγος έζησε αυτόν τον Γολγοδά; Το 2019 χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος και όπως ανέφερε το MEGA του σύστησαν έναν κορυφαίο γιατρό σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πολύ σύντομα, βρέθηκαν αρκετοί Αμερικανοί δότες.

Αυτό όμως δεν προχώρησε καθώς ο δικηγόρος της οικογένειας είπε: «Παρεμβαίνει ο Τούρκος χειρουργός ο οποίος λέει ότι δεν επιθυμεί να λάβει ήπαρ από Αμερικανούς, αλλά πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια».

Τότε ο ασθενής αποφασίζει να κάνει μια ανάρτηση στο Facebook, ζητώντας βοήθεια από Έλληνες φίλους και γνωστούς.

«Γνωρίζω ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και ότι εκ πρώτης φοβίζει αλλά όταν φτάνεις στο τελικό σημείο που έχεις να ζυγίζεις την ζωή ενός ανθρώπου-φίλου με μία ταλαιπωρία δύο εβδομάδων το πολύ, η ζυγαριά νόμιζα πως εύκολα θα έγερνε. Σας φιλώ και περιμένω έστω και την τελευταία στιγμή την ανταπόκρισή σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 41χρονος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ φίλοι του ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και δύο από αυτούς επιλέχθηκαν ως πιθανοί από τον γιατρό.

«Από την έρευνα την οποία κάναμε, εξακριβώσαμε ότι μια υπάλληλος, μια διοικητική υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων διάβασε την ανάρτηση του Δ... στο Facebook και δεν ξέρω με ποια λογική αυτό το ερμήνευσε ότι ήταν προσπάθεια εμπορίας οργάνων», λέει ο θείος του άτυχου 41χρονου.

Μετά το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρος της οικογένειας: «αρχίσει μια ανταλλαγή e-mail ελληνικών - τουρκικών αρχών και οδηγεί στο να στοχοποιηθεί η οικογένεια από τις Τουρκικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση εμπορίας οργάνων.

«Τους  είπαν ότι επίκειται η σύλληψή τους»

Στο ρεπορτάζ του σταθμού αναφέρεται ότι δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση, το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης τους ανακοινώνει ότι έχει εκδοθεί εξιτήριο και ότι ο ασθενής πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί.

«Τους ανακοινώνουν ότι ο λόγος που φεύγουν είναι γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο και ότι επίκειται η σύλληψή τους», τότε η οικογένεια του 41χρονου μαθαίνει για ότι ενδεχομένως να διωχθεί για εμπορία οργάνων.

«Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής, δηλαδή μια υπάλληλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς εντολή, χωρίς εξουσιοδότηση, χωρίς καμία ηθική δέσμευση στέλνει mail στο Υπουργείο Υγείας το τουρκικό και λέει ότι ο ασθενής τάδε είναι έμπορος οργάνων; Αυτό είναι εγκληματική πράξη εκ προθέσεως, είναι απίστευτο αυτό το οποίο συνέβη», λέει ο θείος του  41χρονου.

Η οικογένεια προχώρησε σε μήνυση η οποία στρέφεται κατά του χειρουργού, του διευθυντή της τουρκικής κλινικής, κατά Ελλήνων αξιωματούχων και όσων άλλων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.