Αναβρασμός στη Ρόδο με απευθείας πτήση από τη Σουηδία

 

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το σημερινό περιστατικό στη Ρόδο, όπου Σουηδοί τουρίστες έφθασαν στην Ελλάδα με απευθείας πτήση τσάρτερ, παρά την απαγόρευση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πτήση 463 της TUIfly Nordic από τη Στοκχόλμη. 

Άξιο αναφοράς επίσης, είναι ότι μπορούν να έρθουν μέσω πτήσεων τράνζιτ, όπως ήρθε και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ Τζόνσον.

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της. Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) «επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία».

Ο λόγος είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σουηδία. Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και θυμό στη συγκεκριμένη χώρα. Κάποιοι είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

Οργισμένη η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, συστήνοντας στους Σουηδούς πολίτες «να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι». Επίσης, πολλοί tour operators προχώρησαν σε ακυρώσεις γκρουπ.

Ωστόσο, για την Πέμπτη προβλεπόταν πως θα υπήρχε ειδική πτήση τουριστικών πρακτόρων TUI από την Σουηδία, με δημοσιογράφους και πράκτορες της συγκεκριμένης εταιρείας ταξιδιών και τουρισμού.

Όσο για το πώς η TUI έλαβε αυτήν την «ειδική άδεια» όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη -κατά τη δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι- γεννώνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Διαβάστε επίσης