Αγία Σοφία: Το Ανώτατο δικαστήριο πετάει το μπαλάκι στον Ερντογάν

Σε 15 μέρες η ανακοίνωση

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Στην συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα.

Οι δικαστές, αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη υπήρξε ηχηρή παρέμβαση από τον Μάικ Πομπέο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου. Η τουρκική πλευρά απάντησε μιλώντας για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά ξανά σε τζαμί.

Διαβάστε επίσης