Πάτρα: Έτοιμο το λιμάνι να υποδεχθεί τουρίστες - Αύριο δένει το πρώτο καράβι από Ιταλία - Επανεκκίνηση και για το αεροδρόμιο Αράξου

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι - Όλα τα μέτρα που θα ληφθούν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για τις  12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, έχει προγραμματιστεί ο κατάπλους στο λιμάνι της Πάτρας επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου προερχόμενο από την Ιταλια. 

Σήμερα 1η Ιουλίου ανοίγουν τα θαλάσσια σύνορα και επανεκκινεί ο τουρισμός. Όπως έγραψε το tempo24.news, στην προ ημερών σύσκεψη που έγινε  στον ΟΛΠΑ τονίστηκε πως οι έλεγχοι στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία, θα γίνεται με ειδικό λογισμικό και στοχευμένα τεστ. Οι τουρίστες, ξεκινώντας το ταξίδι τους θα καλούνται να συμπληρώνουν μια ιδική φόρμα (ερωτηματολόγιο), το οποίο θα αξιολογείται κατάλληλα από τις ειδικές επιτροπές και ανάλογα με το πόρισμα, θα φέρει έναν κωδικό. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα είναι υποχρεωτική. 

syskepsi_limani2.jpg

Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode βάση του οποίου, κατά την επίσκεψή του, τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα βρίσκονται στο λιμάνι, θα αποφασίζουν εάν πρέπει να ελεγχθούν ή όχι. Στην περίπτωση των ελέγχων, οι τουρίστες θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής, βάσει πάντα των σχετικών πρωτοκόλλων προστασίας και ασφάλειας. Σε περίπτωση που το δείγμα βγει αρνητικό τότε οι τουρίστες θα συνεχίζουν το ταξίδι τους. Στην περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα όπως επιβάλει το πρωτόκολλο.  

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται από την Τετάρτη και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και του Κατακόλου, που υπάγονται στη διοικητική περιφέρεια της 6ης ΥΠΕ.

Στη σύσκεψη, επίσης, αναλύθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στα λιμάνια τους χώρους υποδοχής, όπου θα έχουν στηθεί τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τους ελέγχους. Όλοι εξέφρασαν την άποψη ότι η Πάτρα, όπως και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Κατακόλου, βρίσκονται σε απόλυτη και πλήρη ετοιμότητα. 

Στα λιμάνια αναμένεται να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα.

Στον Άραξο οι πρώτες πτήσεις αναμένονται την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Πρόκειται για μία πτήση από Ντύσελντορφ Γερμανόας μία από Φρακφούρτη και μία από Βέλγιο μέσω Κέρκυρας.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου αναμένενεται μία πτήση από Λιθουανία και μία από Πολωνία, την Κυριακή μία από Λετονία και την Τρίτη από Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία και Πολωνία.

Αναφορικά με την υλοποίηση των δειγματοληπτικών τεστ στα περιφερειακά αεροδρόμιο, τα υγειονομικά κλιμάκια θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιους επιβάτες θα υποβάλουν σε τεστ ανάλογα τη φόρμα που υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει πριν από το ταξίδι τους, τον προορισμό από τον οποίο προέρχονται και ποιος είναι ο τελικός τους προορισμός.

Κάθε επιβάτης θα λαμβάνει έναν κωδικό και σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται και μέσα από συγκεκριμένα δεκάδες κριτήρια θα επιλέγονται οι επιβάτες εκείνοι, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, ο ταξιδιώτης υποχρεούται να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό στον χώρο όπου δήλωσε ως προορισμό. Όλοι οι υπόλοιπο επιβάτες θα συνεχίζουν κανονικά το ταξίδι για τον τελικό προορισμό τους

Διαβάστε επίσης