Ανασχηματισμός: Αναθερμαίνεται η συζήτηση - Οι πιθανές ημερομηνίες

Ολοταχώς προς ανασχηματισμό μέσα από "διορθωτικές", κατά την πρωθυπουργική ορολογία, κινήσεις φαίνεται να οδεύει η κυβερνητική μηχανή, σε μια συζήτηση που ανοίγει και κλείνει δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρασκηνιακά άλλωστε σε υπουργικά και βουλευτικά πηγαδάκια, δεν μπήκε ποτέ οριστικό φρένο στις ανησυχίες κάποιων, στις προσδοκίες άλλων και στα "στοιχήματα" για το εάν έφτασε η ώρα των αλλαγών. Το ιδιότυπο πινγκ πονγκ υπό την απειλή εκ νέου για... παρενέργειες στη λειτουργία της κυβέρνησης, άρχισε με χθεσινή επαναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτης στον "ουδέτερο πολιτικό χρόνο" του ανασχηματισμού. Ο υπουργός Επικρατείας "έδειξε" σε πρωθυπουργικό πράσινο φως για αλλαγές ανά πάσα στιγμή μετά την 1η Ιουλίου. Τις νέες δηλώσεις Γεραπετρίτη, αν και δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά την αφετηρία, ακολούθησε το λακωνικό σχόλιο του Στέλιου Πέτσα "δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" το Μαξίμου δεν επιθυμεί οποιαδήποτε ανάσχεση του κυβερνητικού έργου, ούτε ανάδειξη δυσλειτουργιών καθ' οδόν προς τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης. Και με την αναθέρμανση της σεναριολογίας, παραμένουν στο τραπέζι πιθανές ημερομηνίες: μια κοντινή και μια πιο μακρινή. Πληροφορημένες πηγές που επικαλούνται "ΤΑ ΝΕΑ", εκτιμούν ότι καταλύτης των εξελίξεων θα αποτελέσει το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα συζητηθεί στη δια ζώσης Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου. Συγκεκριμένα δείχνουν σε σκέψεις Μητσοτάκη για αλλαγές και σε παραγωγικά υπουργεία ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο απορρόφησης των 32 δισ. ευρώ. Άλλες εισηγήσεις προκρίνουν το διάστημα πριν από τη ΔΕΘ. Στενός πυρήνας του Μαξίμου γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας υπουργών, υφυπουργών αλλά και γαλάζιων στελεχών, καθώς και τη μεταξύ τους χημεία, στοιχεία, που σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, "θα έχουν ξεχωριστό βάρος τη στιγμή των αποφάσεων Μητσοτάκη".

Διαβάστε επίσης