Ο ΠΟΥ ερευνά την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα

 

Μία ομάδα στην Κίνα, με σκοπό να να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την ελπίδα πως ό,τι ανακαλύψει θα είναι ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά της εξάπλωσής του, ετοιμάζεται να στείλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενόσω ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, την Ινδία και άλλα μέρη του πλανήτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επιμένει ότι «η γνώση της πηγής του ιού είναι πολύ σημαντική» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πανδημία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά πιθανότατα τα χειρότερα μένουν να έρθουν τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η σύνθεση της ομάδας η οποία θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα ούτε ποια ακριβώς είναι η αποστολή της. Έως σήμερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους σε μία υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκε ο ιός αρχικά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO)
Covid-19: Η συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ (eng)

Καθώς η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στις ΗΠΑ, η Αριζόνα, το  Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια επέβαλαν νέους περιορισμούς στους κατοίκους και υπαναχωρούν στην άρση του lockdown. Στο   Όρεγκον και το Κάνσας, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική, όπως ανακοινώθηκε χθες, ενώ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο την κάλυψη του προσώπου.

Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερο από το ένα τέταρτο των κορυσμάτων του Covid-19 - περίπου 2,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και 126.131 θάνατοι. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ανέρχεται σε 504.927, ενώ τα κρούσματα φθάνουν σήμερα σχεδόν τα  10,3 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ωστόσο ανεβαίνει και σε άλλες χώρες. Στη Βρετανία, η οποία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, η κυβέρνηση επέβαλε τα πρώτα τοπικά lockdown, στο  Λέστερ, το οποίο έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης Covid-19 από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Τα καταστήματα τα οποία δεν θεωρούνται απαραίτητα θα κλείσουν από την Τρίτη και τα σχολεία από την Πέμπτη, ενόσω η υπόλοιπη Αγγλία ανυπομονεί για την περαιτέρω άρση των περιορισμών αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το Ιράν επίσης, από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την πανδημία εκτός Κίνας, ανέφερε χθες τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων - 162 σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο στο Ιράν - δέκατο στη σχετική λίστα παγκοσμίως – φθάνουν τις 225.205 και οι θάνατοι τους 10.670.

Η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με «μεγάλες προκλήσεις» στη μάχη της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο ΠΟΥ.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα παγκοσμίως από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ. Χθες κατέγραψε 24.052 νέα κρούσματα και 692 επιπλέον θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 58.314 και των κρουσμάτων σε 1.368.195.

Στον αντίποδα, η Νέα Ζηλανδία περιλαμβάνεται στις χώρες που μπορεί να θριαμβολογεί, καθώς δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό νέων «εισαγόμενων» κρουσμάτων είναι ξανά coronavirus free. Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν ξεκαθάρισε χθες ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αλλά τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να αθληθούν, να πάνε σε μπαρ και εστιατόρια και οργανώσουν πολυπληθείς συγκεντρώσεις.  

naftemporiki.gr