Σανταμέρι - Αλεξίπτωτο Πλαγιάς: Ο δήμος "στρώνει" το δρόμο προς την πίστα - ΦΩΤΟ

 

Στην έκκληση των αλεξιπτωτιστών, της λέσχης, αλλά και των κατοίκων του Σανταμερίου, ανταποκρίθηκε ο δήμος δυτικής Αχαΐας, "στρώνοντας" το δρόμο προς την πίστα απογείωσης των αλεξιπτωτιστών πλαγιάς. 

Ο δήμος προχωρά σε εργασίες στο επαρχιακό δίκτυο που καταλήγει στην πίστα, καθώς ήταν σε κακή κατάσταση και λειτουργούσε αποτρεπτικά στους επισκέπτες και τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί ότι έρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και τις ευρωπαικές χώρες. 

Προ ημερών, όπως είχαμε γράψει, έκκληση απηύθυναν τα μέλη της Λέσχης Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πάτρας (ΛΕΑΛΠΠΑ), για την αποκατάσταση του δρόμου από τη διασταύρωση πριν το χωριό ως την πίστα της απογείωσης, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.  Το μέλος της Λέσχης Δημήτρης Κωνσταντάρας μας είχε εξηγήσει ότι αυτό, λειτουργούσε αποτρεπτικά ως προς την προσέλευση των αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι έρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και από Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πρόκειται για μια από τις γνωστές πίστες της χώρας, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τις πτήσεις. 
Όπως μας είχε πει ο κ. Κωνσταντάρας, αρκετοί λόγω του δρόμου, ακυρώνουν την επίσκεψή τους στην περιοχή, γεγονός που έχει επίπτωση και στην τοπική οικονομία. Καθώς οι αλεξιπτωτιστές, φροντίζουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία της περιοχής.
“Οι επισκέπτες συνήθως μένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, Πάτρα, Κάτω Αχαΐα και Νιφορεϊκα. Από εξωτερικό έρχονται από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, έρχονται γκρουπ και πετάνε στην περιοχή για μια περίπου εβδομάδα και μετά έρχονται άλλα γκρουπ. Πετάνε όπου έχει καλό καιρό, Σαντομέρι, Σκιαδά, Καλετζι, Πάτρα – Ομπλο – Παναχαϊκό, Καλάβρυτα. Και συνήθως μένουν στα ξενοδοχεία στα Νιφορεϊκα. Η πίστα του Σαντομερίου είναι πολύ καλή και το μέρος ενδείκνυται για πτήσεις αρχάριων και έμπειρων πιλότων”, σημείωσε.

Η ΠΙΣΤΑ

To Σαντομέρι είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αγαπημένες περιοχές πτήσεων της Αχαΐας, με πολλές δυνατότητες ανεμοπορίας μικρών ή μεγάλων αποστάσεων, που φιλοξενεί την Αχαϊκή και πανελλήνια αεραθλητική δραστηριότητα για σειρά ετών.

Η απογείωση του Σαντομερίου -όρος Σκόλλις, βρίσκεται σε υψόμετρο 520μ.και πετιέται με ΝΔ-Δ-και ΒΔ ανέμους, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Η απογείωση που χρησιμοποιείται σήμερα διαμορφώθηκε το 2012, πραγματοποιώντας το όραμα μελών της ΛΕΑΛΠΠΑ να αντικατασταθεί η παλιά απογείωση με την νέα που είναι πιο ψηλά με ομαλότερη κλίση και πολύ πιο μεγάλη. Υπάρχει ξύλινο κιόσκι και ταμπέλα ενημέρωσης για την ασφάλεια πτήσεων στην περιοχή και η τοπική κοινότητα έχει παραχωρήσει και κοινοτικό χωράφι προσγείωσης.

Η πτήση μπορεί να είναι πολύωρη, με πολύ οργανωμένα θερμικά ή δυναμικό κατά μήκος της μεγάλης κορυφογραμμής με φανταστική θέα της Δυτικής Πελοποννήσου του Ερύμανθου και των νησιών του Ιονίου.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για CROSS COUNTRY: ο πιλότος μπορεί να κάνει διαδρομές: προς νοτιοανατολικά, για το Σκιαδοβούνι και στην συνέχεια προς Ερύμανθο- Χελμό- Ζήρια και… όπου φτάσει! Ιδανικό μέρος και για αγώνες και έχουν διοργανωθεί αρκετοί στο παρελθόν από την ΛΕ.ΑΛ.Π.ΠΑ.

Καιρός

WindGURU

Ρεκόρ περιοχής  τα 87,2 χιλ  6/6/1999. Πιλότοι Σλάβεκ Ματράς και Απόστολος Μαυροθαλασσίτης

Leonardo: Δείτε πτήσεις από αυτήν την απογείωση

Στο Σαντομέρι έχει διοργανώσει το σωματείο πολλούς αγώνες:

1998 : Αγώνας Κυπέλλου
1999: Αγώνας Κυπέλλου
2012: Santomeri XC Flying Experience μια φιλική συνάντηση Πιλότων Αλεξιπτώτου Πλαγιάς από όλη την Ελλάδα
2013: αγώνας Κυπέλλου http://santomeri-xc2013.blogspot.gr/2013/06/
2015: Πανελλήνιος Αγώνας Λίγκας http://www.livetrack24.com/events/santomeri2015/el
2016: Πανελλήνιος Αγώνας Λίγκας  http://www.livetrack24.com/events/santomeri2016/en
2017 :Πανελλήνιος Αγώνας Λίγκας http://www.livetrack24.com/events/SantoOpen2017/el
2019: Πανελλήνιος Αγώνας Λίγκας  https://www.livetrack24.com/events/santomeri2019/el