Πώς αντιμετωπίζουμε το συναισθηματικό κενό;

Χρήσιμες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό μούδιασμα

Η αίσθηση του συναισθηματικού μουδιάσματος ή γενικά μια έλλειψη συναισθημάτων, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών καταστάσεων. Το συγκεκριμένο αίσθημα μπορεί να συνοδεύεται από την αίσθηση απομόνωσης ή και εκείνη της συναισθηματικής αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο ή τα άτομα που μας περιβάλλουν στην καθημερινότητά μας. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως αίσθημα κενού ή απογοήτευσης ενώ για πολλούς είναι αφόρητο. Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αυτό το συναισθηματικό κενό, υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να κατονομάσει τα συναισθήματά του και κατά συνέπεια να αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να τα εκφράσει. Ορισμένοι άνθρωποι, από την άλλη, νιώθουν ότι δεν μπορούν να εστιάσουν ή και να συγκεντρωθούν σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους και ότι απλώς οι εξελίξεις συμβαίνουν, δίχως να μπορούν να συντονιστούν στους ρυθμούς.

Που οφείλεται το συναισθηματικό μούδιασμα;

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά ζητήματα που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από αυτήν την αίσθηση του κενού, με την κατάθλιψη και το άγχος να αποτελούν δύο από τις πιο συχνές αιτίες. Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους ή ανησυχίας για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσουν αυτό το έντονο αίσθημα. Αρκετοί είναι και οι τρόποι, ταυτόχρονα, με τους οποίους μπορεί να «εμφανιστεί» η συγκεκριμένη αίσθηση. Ορμόνες που σχετίζονται με το στρες πιθανόν να κατακλύζουν βασικά συστήματα του οργανισμού, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στο σώμα, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το κενό. Οι ίδιες ορμόνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν άλλες ορμόνες στο σώμα, επιδρώντας αρνητικά και στην διάθεσή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να είναι κανείς τόσο αγχωμένος που να νιώσει σωματική ή και ψυχική εξάντληση.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτήν την άβολη αίσθηση είναι να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία της. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο φαίνεται, υπάρχουν μερικές στρατηγικές, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες, που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεκινήσετε:

Άμεση ανακούφιση

Βασιστείτε στο δικό σας «σύστημα υποστήριξης»: Ακόμα και αν νιώθετε αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο γύρω σας, θα ήταν καλό να μιλήσετε για αυτήν την αίσθηση στα άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε, καθώς αποτελούν το δικό σας σύστημα υποστήριξης. Μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε την ρίζα του προβλήματος ή και να νιώσετε έστω και λίγη ανακούφιση όταν εκφράζετε όλα αυτά που βιώνετε ή νιώθετε.
Μετακινηθείτε: Όταν αισθάνεστε αυτό το κενό, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να γυμναστούμε, ωστόσο η φυσική άσκηση θεωρείται ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Δοκιμάστε ένα ελαφρύ τρέξιμο, έναν περίπατο στη γειτονιά σας ή και λίγο κολύμπι, καθώς η σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει από το άγχος και εκκρίνονται ενδορφίνες.
Ξεκουραστείτε: Απαραίτητο συστατικό της καλής διάθεσης είναι ο ποιοτικός ύπνος, δίχως διακοπές. Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ώστε να γεμίζετε τις «μπαταρίες» σας και να ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια.

Πηγή: vita.gr