Φίλης: Είναι χυδαίο και προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος

 

Είναι χυδαίο και προσβλητικό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης και προσθέτει ότι «ακόμη και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θυμόμαστε το σκάνδαλο με τον Μαυρίκη».

Αναφερόμενος στην δημοσιοποίηση των διαλόγων Παππά-Μιωνή και προσθέτει:«...Ωστόσο η Αριστερά δεν συμψηφίζει και μάλιστα ανόμοια πράγματα. Για πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται δημόσια την ευθύνη για μία συνομιλία που πράγματι σοκάρει, και δίνει στη ΝΔ και στο μιντιακό σύστημα την ευκαιρία να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η συντροφική αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται στην βάση των δημοκρατικών αρχών της Αριστεράς, καθώς και στην αναγνώριση των όποιων λαθών, διότι διαφορετικά οι αντίπαλοι καιροφυλακτούν για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά».

Για την διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ λέει:

«Η ριζοσπαστική Αριστερά θα είναι ο νους και η καρδιά μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα αναμετρηθεί νικηφόρα με τον νεοφιλελευθερισμό και την Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το έδαφος της Αριστεράς, συνομιλώντας με ρεύματα, πολιτικές κινήσεις και πολίτες, μπορεί να συγκροτήσει τον αριστερό πόλο του πολιτικού μας συστήματος και επανέλθει στην εξουσία».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι«ακόμη κι αν δεν είμαστε έτοιμοι -που θα είμαστε- τη μάχη θα την δώσει η ίδια η κοινωνία και θα την κερδίσει. Ο Μητσοτάκης κρύφτηκε λίγο μετά την πανδημία, παίζοντας ρόλους από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά ήδη εφαρμόζει σκληρό μνημόνιο. Κι αν εκλεγεί ξανά τότε είναι που θα "ξεσαλώσει". Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε καθεστώς, με ό,τι αυταρχισμούς υποδηλώνει αυτό».

Για τις πρόσφατες εξελίξεις περί το σκανδάλου Novartis λέει:

«…Ήλθε στη κατάλληλη ώρα ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο, όπου ρητά αναφέρεται, ότι στη χώρα μας μέσω πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και ενός μεγάλου κυκλώματος από τον ιατρικό κόσμο, προωθούσε με δωροδοκίες τα προϊόντα της...Για την έκταση του σκανδάλου είναι ενδεικτικό ένα στοιχείο: ότι το ελληνικό της τμήμα υποχρεώθηκε να καταβάλλει 310 εκατ. ευρώ, ενώ για το Βιετνάμ και τη Ν. Κορέα, χώρες με συνολικό πληθυσμό 15 και 35 φορές πάνω από την Ελλάδα, μόνο 35 εκ. δολάρια».

Σε ερώτηση για «ενδεχόμενο μαγείρεμα της λίστας Πέτσα» ο Νίκος Φίλης απαντά:«Η κυβέρνηση, μετά το σκάνδαλο των voucher, θέλει να κρύψει άλλο ένα σκάνδαλο που αποσκοπεί στη εξαγορά μιντιακής υποστήριξης με διασπάθιση δημοσίων πόρων χωρίς κανόνες και κριτήρια...Έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιχειρηθεί μαγείρεμα; Να δώσουν τώρα τις εντολές καταχώρησης που υπέγραψαν προ διμήνου, τα περί οριστικοποίησης είναι φούμαρα για τους αδαείς».

Για το επίμαχο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:«...Θα προτιμούσα μία διαφορετική προσέγγιση, να έδειχνε ας πούμε έναν ιδιοκτήτη και όχι έναν δημοσιογράφο και σίγουρα όχι γυναίκα. Αλλά ότι τσουβαλιάζει, δεν το είδα έτσι και πράγματι στο κείμενο που ακολουθεί, μετά τις πρώτες εικόνες, ξεκαθαρίζει ο στόχος».

Αναφέρεται ακόμη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι«για να απαντήσουμε στην τουρκική προκλητικότητα πρέπει να αναλάβουμε πολιτικές-διπλωματικές πρωτοβουλίες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Διαβάστε επίσης