Σκυλακάκης: Μεταξύ 5% και 8% η ύφεση

Δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και εισφορών παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το 2021 θα υπάρχει πρόβλημα, λόγω των μειωμένων εσόδων του 2020.

«Θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023, καθώς θα αρχίσει η απορρόφηση και των ευρωπαϊκών χρημάτων. Όμως, για το 2021 έχουμε πρόβλημα, καθώς θα έχουμε την επίπτωση από την ύφεση και τη μείωση των εσόδων του 2020» εξήγησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

«Σίγουρα θα κάνουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που ισοδυναμεί με φοροαπαλλαγή, αλλά τι άλλες δυνατότητες θα υπάρχουν σε έναν δύσκολο και αβέβαιο προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της ύφεσης, δεν μπορώ να πω ακόμη» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν πρόκειται για ξεπεράσει το 10% για φέτος, καθώς θα κυμανθεί μεταξύ του 5% και του 8%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 9,7% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.

Για το 2021, παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημοσιονομική Πολιτική έκανε λόγο για ανάπτυξη στα επίπεδα του 2019. «Ίσως και λίγο παραπάνω» πρόσθεσε, με νόημα.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία παρέχεται εν είδει κρατικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό.

«Αξιολογείται ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και εξετάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση στην αγορά».

Αναγνώρισε πάντως, ότι «σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση, υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες». 

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου, προκειμένου να μην υπάρχουν επιστροφές φόρων το 2021. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι όποιος έχει ζημιά, δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα.

«Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες» κατέληξε.