Ο κορονοϊός είναι εδώ

Περισσότερα από 9,83 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 493.611, σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του Reuters μέχρι το μεσημέρι.

Οι εστίες που αναζωπυρώνονται διεθνώς προκαλούν ανησυχία και σκεπτικισμό για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Ηδη πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, επαναφέρουν τα μέτρα, ενώ το ίδιο ισχύει και τοπικά στην Ιταλία (Νάπολη, Μπολόνια), την Πορτογαλία (συνοικίες τςη Λισαβόνας) και τη Γερμανία (περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας). Η Γαλλία παρουσίασε εκτίναξη νέων κρουσμάτων χθες, ενώ και στη Βρετανία αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Καμπανάκι και από τον Κουόμο στη Νέα Υόρκη, στον απόχο των δηλώσεων Φάουτσι για «σοβαρό πρόβλημα» πανδημίας στις ΗΠΑ, όπου χθες καταγράφηκαν πάνω από 40.000 κρούσματα. 

«Ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτό είναι να συνεργαστολυμε για να οετύχουμε», ανέφερε ο δρ. Φάουτσι.

Γερμανική ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία

Στο μεταξύ η υποχρεωτική χρήση του ανθελονοσιακού φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη γίνεται σε ασθενείς με Covid-19 στην Τουρκία, γεγονός και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την άρση της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών για τη χώρα, αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» στην σημερινή του έκδοση.

«Στη διαμάχη με την Τουρκία για μια χαλάρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ασυμβίβαστο.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, η γερμανική πλευρά έδωσε πρόσφατα στην τουρκική το μήνυμα ότι πρώτα θα πρέπει να καταργηθεί ένας κανονισμός στην Τουρκία.

Κάθε άτομο θετικό στον ιό πρέπει να νοσηλευθεί άμεσα εκεί στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε αγωγή με το αμφιλεγόμενο για την Covid-19 φάρμακο υδροξυχλωροκίνη», επισημαίνει το περιοδικό και προσθέτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να χαλαρώσει την ταξιδιωτική οδηγία λόγω αυτής της αγωγής.

«Στη Γερμανία το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει άδεια χρήσης για την θεραπεία ασθενών με Covid-19 και επιπλέον η επίδραση της θεραπείας και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς είναι ασαφείς», συνεχίζει το Spiegel και υπενθυμίζει ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν εκδώσει προσωρινά ειδική άδεια για την χορήγηση και σε ασθενείς με Covid-19 του ανθελονοσιακού φαρμάκου, το οποίο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλεγε μάλιστα ότι ελάμβανε προληπτικά.

Ένα επιπλέον επιχείρημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προκειμένου να μην αρθεί η ταξιδιωτική οδηγία, είναι, σύμφωνα με το περιοδικό, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «περιοχής κινδύνου» από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ». Ο λόγος είναι οι ακόμη υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, καθώς έχουν βρεθεί θετικά, κατά μέσο όρο  περισσότερα από 50 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , εμφανίστηκε «απογοητευμένος» για την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κάποιος αντικειμενικός και επιστημονικός λόγος» για την ταξιδιωτική οδηγία. Προκειμένου μάλιστα να αυξήσει την πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου σκέφτεται, σύμφωνα με το Spiegel, να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Βερολίνο.

 Η Τσεχία ανοίγει για διακοπές με πλεόν των 100 ημερήσιων κρουσμάτων

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία ημέρα των περιπτώσεων SARS-CoV-2 από τις αρχές του Απριλίου, ενώ αρχίζει η δίμηνη περίοδος καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα.

Επίσης χθες ήταν η τέταρτη ημέρα από τις τελευταίες δέκα μέρες κατά την οποία αυξήθηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα σε πάνω από 100.

Την τελευταία εβδομάδα, η ανατολική περιοχή Καρβινά είναι με διαφορά η περισσότερο πληγείσα από την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού,σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου υγείας.

Χθες Παρασκευή ήταν η τελευταία σχολική ημέρα για τους περισσότερους μαθητές και σπουδαστές και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Αυστραλία δίνει μάχη περιορισμού

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας κατέγραψε σήμερα 41 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον διπλάσιο ημερήσιο αριθμό από αυτόν που είχε πριν από μια εβδομάδα, και αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Βικτόρια, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Αυστραλίας, βρίσκεται στην 11η ημέρα που καταγράφει ιψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με γνωστά κρούσματα σε προάστια της Μελβούρνης, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Στην Βικτόρια έχουν διαγνωστεί τα 204 από τα περίπου 270 ενεργά κρούσματα στην Αυστραλία.

Ένα από τα νέα κρούσματα ήταν κάποιος που επέστρεψε από ταξίδι. Η Αυστραλία αξιώνει από όλους τους κατοίκους της που επιστρέφουν από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες. Ωστόσο περίπου το 30% αυτών στην Βικτόρια αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορονοϊό προτού βγει από την καραντίνα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό οι οποίοι αρνούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για επιπλέον 10 μέρες.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφει, μετά τη διάγνωση σε ένα 24ωρο 1.385 νέων κρουσμάτων με τα οποία ανέρχεται ο συνολικός αριθμός τους σε 52.812, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασμάντ Γιουριάντο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη χώρα καταγράφηκαν επίσης 37 νέοι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει σε 2.720.

Παράλληλα τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 9 άνθρωποι που επέβαιναν σε πτήση από την Ινδονησία στην Καμπότζη διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 μετά την άφιξή τους στην Καμπότζη. Από αυτούς ο ένας είναι Ινδονήσιος και οι υπόλοιποι οκτώ Καμποτζιανοί.

Η Σιγκαπούρη δίνει έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ενώ οι άλλες χώρες του πλανήτη πασχίζουν να ελέγξουν υγιεονομικά την πανδημία, οι άμεσες προτεραιότητες της Σιγκαπούρης είναι η προστασία της εργασίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η χώρα μάχεται κατά της εξάπλωσης της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Σιεν Λουνγκ.

Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός στη μετά την Covid-19 εποχή και οι πολίτες της Σιγκαπούρης πρέπει να χτίσουν σε αυτό που έχουν κάνει και να αναδυθούν δυνατότεροι, ανέφερε ο ίδιος στον πρόλογο ενός εκλογικού μανιφέστου για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα Δράσης (PAP).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠE, Reuters, BBC