Ο Τραμπ δεν πήγε για γκολφ το διήμερο για να αποκαταστήσει «τον νόμο και την τάξη»

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο στην ιδιωτική έκτασή του όπου βρίσκεται γήπεδο γκολφ στο Νιου Τζέρζι, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως το ταξίδι αυτό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ακυρώθηκε.

Μερικές ώρες αργότερα, ο μεγιστάνας των ακινήτων ανέφερε μέσω Twitter πως αποφάσισε να μείνει στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψει το χάος, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στις προσπάθειες αποκαθήλωσης ανδριάντων και αγαλμάτων ιστορικών μορφών που για ορισμένους είναι ταυτισμένες με τον ρατσισμό, παρότι δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλες κινητοποιήσεις.

Η ακύρωση του ταξιδιού του Τραμπ για το διήμερο ανακοινώθηκε την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί σε μια ζώνη από τον Νότο προς τη Δύση των ΗΠΑ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Χθες Παρασκευή καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ τουλάχιστον 40.870 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μία ημέρα στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Επρόκειτο να πάω στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρζι, το Σαββατοκύριακο, αλλά αποφάσισα να μείνω στην Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσω ότι θα επιβληθεί ο νόμος & η τάξη», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά, πληκτρολογώντας τις λέξεις «νόμος» και «τάξη» με κεφαλαία γράμματα όπως συνηθίζει για έμφαση. «Τους εμπρηστές, τους αναρχικούς, τους πλιατσικολόγους και τους προβοκάτορες βασικά τους σταματήσαμε», συνέχισε.

«Κάνω αυτό που απαιτείται για να είναι οι κοινότητές μας ασφαλείς — κι αυτοί οι άνθρωποι θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης!», συμπλήρωσε.

Κατόπιν, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την προστασία των μνημείων και των αγαλμάτων στη χώρα, διαμηνύοντας πως περιμένουν «βαριές ποινές φυλάκισης» όσους διαπράττουν «παράνομες ενέργειες εναντίον της Σπουδαίας Χώρα μας!».

Η καταστροφή περιουσίας του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων, αποτελεί ήδη ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και 10 ετών στις ΗΠΑ.

Αγάλματα και μνημεία που τιμούν πρόσωπα ταυτισμένα με τον ρατσισμό έχουν ανατραπεί, αποκαθηλωθεί ή καταστραφεί από διαδηλωτές το τελευταίο διάστημα καθώς η χώρα έχει μπει σε διαδικασία αναστοχασμού της ιστορίας της με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη στα τέλη Μαΐου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν αγάλματα στην Ουάσινγκτον, ιδίως των πρώην προέδρων Άντριου Τζάκσον και Έιμπραχαμ Λίνκολν. Εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Ο Τραμπ επιμένει να υποβαθμίζει τις ανησυχίες για την πανδημία του κορονοϊού και μοιάζει να επιδιώκει να προβάλει την εικόνα του σκληρού με το έγκλημα, παλιάς κοπής ηγέτης τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ψήφισε υπέρ της πρότασης να γίνει η Ουάσινγκτον πολιτεία, κάτι που θα μείωνε δραστικά τον άμεσο έλεγχο του Ντόναλντ Τραμπ στην περιφέρεια υπό ομοσπονδιακή δικαιοδοσία όπου υπάγεται. Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται απλώς να μπει στο συρτάρι της Γερουσίας, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης