Ρωσία: Τρία χρόνια φυλακή και πρόστιμο στον βραβευμένο σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

 

 

Η πολύκροτη δίκη του βραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και των συνεργατών του έληξε σήμερα ύστερα από μια μαραθώνια πορεία δικαστικών ερευνών που διήρκεσαν τρία χρόνια, οι οποίες κατέληξαν στην καταδίκη του ίδιου και των στενών συνεργατών του για κατάχρηση κρατικών κονδυλίων ύψους 129 εκατομ. ρουβλίων (1,64 εκ. ευρώ) και στην επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή και χρηματικών ποινών. Ο Σερεμπερένικoφ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου και πως θα ασκήσει έφεση, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.

Το δικαστήριο Μεσάνσκι της Μόσχας επέβαλλε στον σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, στον πρώην γενικό παραγωγό της θεατρικής εταιρείας «Έβδομο Στούντιο» Αλεξέι Μαλομπρόντσκι και τον πρώην γενικό διευθυντή Γιούρι Ίτιν, ποινές αναστολής και χρηματικές ποινές.

Ο Σερεμπρένικοφ και ο Ίτιν καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και σε χρηματικές ποινές 800.000 ρουβλίων (10.200 ευρώ) και 200.000 ρουβλίων (2.565 ευρώ) αντίστοιχα. Ο Μαλομπρόντσκι καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή και σε χρηματική ποινή 300.000 ρουβλίων (3.847 ευρώ).

Παράλληλα, η πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης κρατικών χορηγιών του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Απφελμπάουμ κρίθηκε ένοχη μόνο για αμέλεια και της επιβλήθηκε χρηματική ποινή 100.000 ρουβλίων (1.282 ευρώ), την οποία δεν θα καταβάλλει, καθώς το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ζητηθεί το ποσό των 129 εκ ρουβλίων (1,64 εκ. ευρώ), το οποίο σύμφωνα με τον τρίτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε φαίνεται πως καταχράστηκαν οι κατηγορούμενοι, συλλογικά από τους Σερεμπερένικοφ, Ίτιν και Μαλομπρόντσκι. Η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν θα αρθεί, έως ότου τεθεί σε ισχύ η καταδικαστική απόφαση.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Σερεμπρένικοφ ώστε να καλυφθεί το ποσό που 129 εκ ρουβλίων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ των κατασχεθέντων είναι το διαμέρισμα του Σερεμπρένικοφ που έχει στην Γερμανία αξίας 300.000 ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε την περίοδο της κατάχρησης των κονδυλίων, αυτοκίνητα των κατηγορουμένων αξίας περίπου 7 εκ. ρουβλίων (89.769 ευρώ), ακριβά κοσμήματα καθώς και ποσά 5.000 ευρώ και 100.000 δολαρίων και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Εκτός των άλλων το δικαστήριο απαγόρευσε στον Ίτιν και Μαλομπρόντσκι να κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε κρατικούς φορείς πολιτισμού, παρότι ο δικηγόρος του Σερεμπρένικοφ δήλωσε εν συνεχεία ότι αυτό δεν απαγορεύεται εκ του νόμου.

Η δικαστής Ολέσια Μεντελέγεβα κατέληξε στην απόφαση της ότι ο Σερεμπρένικοφ «έχοντας ιδιοτελείς σκοπούς, που απέβλεπαν στον προσωπικό πλουτισμό» έγινε καθοδηγητής εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας συμφώνησαν μεταξύ τους τα κονδύλια, παραπλανώντας τους υπάλληλους του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα το δικαστήριο διαπίστωσε ότι πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης κρατικών χορηγιών του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Απφελμπάουμ δεν γνώριζε τα εγκληματικά σχέδια των υπόλοιπων κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Έβδομου στούντιο».

Την ενοχή της παραδέχθηκε μόνο η πρώην επικεφαλής λογίστρια του «Εβδομου στούντιο» Νίνα Μασλιάγεβα, η εμπλοκή της οποίας συνιστά ξεχωριστή υπόθεση.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 ετών στον Σερεμπερένικοφ, στον Μαλομπρόντσκι ποινή φυλάκισης 5 ετών και για τον Ίτιν και την Απφελμπάουμ ποινές φυλάκισης 4 ετών.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο Μεσάνκσι της Μόσχας συγκεντρώθηκαν περίπου 400 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά γνωστά ονόματα των Γραμμάτων και Τεχνών. Στις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 3000 παράγοντες των Γραμμάτων και των Τεχνών είχαν ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του Σερεμπρένικοφ και των συνεργατών του.

Το «Έβδομο στούντιο» είναι μια ανεξάρτητη θεατρική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν απόφοιτοι της Σχολής –στούντιο του Καλλιτεχνικού Θεάτρου της Μόσχας (ΜΧΑΤ) και μαθητές του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ.

Ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη Σερεμπερένικοφ το 2011 για την υλοποίηση του θεατρικού έργου «Πλατφόρμα», για τον οποίο η κυβέρνηση διέθεσε το ποσό των περίπου 216 εκ ρουβλίων.

Το 2017 εναντίον των συνεργατών του στούντιο ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν τρεις έλεγχοι, Σύμφωνα με τον δεύτερο έλεγχο οι δαπάνες για το ανέβασμα του έργου υπερέβαιναν σημαντικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης. Παρόλα αυτά ο τρίτος έλεγχος έδειξε ότι οι δαπάνες για την «πλατφόρμα» είχαν προσαυξηθεί κατά 2,5 φορές. Το πόρισμα του τρίτου ελέγχου βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής της θεατρικής και δικηγορικής κοινότητας.

Ο Σερεμπρένικοφ είχε παρουσιάσει στο φεστιβάλ των Κανών την ταινία του «Λέτο» (καλοκαίρι) που είχε ως θέμα τον δημοφιλή ροκ τραγουδιστή επί Σοβιετικής Ένωσης Βίκτορ Τσόι, για την οποία και διακρίθηκε.

Το 2017 ανέβηκε η παράσταση μπαλέτου «Νουρέγιεφ» στο Θέατρο Μπαλσόι, στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς βρίσκονταν σε κατ οίκον περιορισμό.

Πριν μερικές μέρες ο ιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Hype Film και παραγωγός Ιλιά Στιούαρτ, ανακοίνωσε ότι ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, θα γυρίσει μίνι σειρά για τη ζωή και το έργο του διάσημου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, η οποία θα παρουσιασθεί στην κινηματογραφική αγορά του Φεστιβάλ των Καννών που θα διοργανωθεί εφέτος σε on-line μορφή.

Ο Ιλιά Στιούαρτ ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σερεμπρένικοφ γυρίζει ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ολιβιέ Γκεζά «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μέγνκελε» που έχει ως θέμα τον ναζί εγκληματία που πραγματοποιούσε ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους του Άουσβιτς. Η ταινία είναι συμπαραγωγή διαφόρων χωρών, όπως ήταν και η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη «Η οικογένεια Πετρόβ έχει γρίπη» που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Αλεξέι Σάλνικοφ.

Διαβάστε επίσης