Αχαΐα: Young Leaders Project με Γιώργο Παπανδρέου

Καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η πρώτη διαδικτυακή συνεδρία του επιμορφωτικού προγράμματος Young Leaders Project σε τοπικό επίπεδο, στην οποία συμμετείχαν 35 νέοι από όλη την Αχαΐα.

Τις εργασίες της συνεδρίας, άνοιξε με εισήγησή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Το Young Leaders Project (www.youngleadersproject.org)  πραγματοποιείται συνεχώς από το 2014, υπό την αιγίδα του Ιδρυματος Ανδρέα Παπανδρέου και αποτελεί ένα διεθνές, καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων που δραστηριοποιούνται τόσο στη δημόσια, όσο και την ιδιωτική σφαίρα και έρχονται αντιμέτωπoι με σημαντικές προκλήσεις, όπως να διαπραγματεύονται, να αποφασίζουν, να διαχειρίζονται κρίσεις και να μετασχηματίζουν τους οργανισμούς τους, τις κοινότητες τους, αλλά και τους εαυτούς τους μέσα σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή και επιμορφώνονται για τα πιο σύγχρονα διεθνή θέματα από διακεκριμένες προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας και εξέχουσας συμβολής στο πεδίο δράσης τους, οι οποίοι συμμετέχουν στο ετήσιο διεθνές ‘’Συμπόσιο της Σύμης’’ καθώς και στο ευρύτερο διεθνές δίκτυο του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Προέδρου του και πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου. Πολιτικοί χωρών-μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και χωρών της ευρύτερης περιοχής μας, Νομπελίστες Οικονομίας και Ειρήνης, ακτιβιστές και επικεφαλής μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, όπως η Greenpeace και η Amnesty International, συγκαταλέγονται στους ομιλητές που έχουν ήδη λάβει μέρος στο πρόγραμμα από το 2014 και μετά. 

Επιπρόσθετα, στο βιωματικό μέρος του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό/συμβουλευτικό φορέα Konu (www.konu.org), οι συμμετέχοντες επιμορφώνονται με στόχο την αυτοβελτίωση και ενδυνάμωση τους με βάση το μοντέλο ηγεσίας «adaptive leadership» που συνδιαμόρφωσε ο γκουρού του πεδίου, καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, Ronald Heifetz.

Ολιστικός στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση των ηγετικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων στη σφαίρα δραστηριοποίησής τους (δημόσια, ιδιωτική και κοινωνία πολιτών), καθώς και η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και καλών πρακτικών με κοινωνικό πρόσημο και συλλογικό όφελος, όπου η συνέργεια δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποτελεί θετική δύναμη αλλαγής, προόδου και κοινωνικής ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο τη συμβολή της νέας γενιάς στη διαμόρφωση της ξεχωριστής ταυτότητας και αναπτυξιακής δυναμικής της Αχαίας, στην ιδιαίτερα απαιτητική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την πανδημία, εγκαινιάζεται για πρώτη φορά σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο η πρωτοβουλία Young Leaders Project. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και ιδέες των νέων της περιοχής, και αξιοποιώντας το αξιόλογο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό δυναμικό της περιοχής, θα προσφέρει ένα πολυεπίπεδο, διαδραστικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης των νέων ενεργών πολιτών που οραματίζονται ένα βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό μέλλον για την περιοχή τους αλλά και ευρύτερα. 

Όπως τόνισε και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο κλείσιμο της συνεδρίας:

«Στόχος μας, είναι η ενδυνάμωση νέων, ενεργών πολιτών που αντιλαμβάνονται την ηγεσία ως δύναμη προσφοράς, άξια, οραματική και μαζί ρεαλιστική, συνεργατική αλλά και αποτελεσματική, που βασίζεται στην επιστήμη και επιζητά την πρόοδο, μια ηγεσία που φροντίζει να μετασχηματίζει διαρκώς τον ίδιο τον ηγέτη, αλλά και συλλογικά, κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς, επιστημονικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς. Μια ηγεσία, δημοκρατική και προοδευτική, ανθρωποκεντρική και συμμετοχική. Κύτταρο των απαραίτητων αλλαγών και μεταβάσεων που έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις μιας πραγματικότητας που μαζί φέρνει και ευκαιρίες για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.»

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ