Ηχηρό Ράπισμα στις προκλητικές Δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων για την Αγιά Σοφιά

του Πέτρου Π. Γρουμπού, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών

 

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι με επικεφαλής των Πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας για το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο που λειτουργεί σήμερα σε Τζαμί, χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους.  Μα δίπλα είναι το μπλε Τζαμί! 

Δεν έχουν μέρος να προσευχηθούν! Με τι θρησκευτικό συναίσθημα θα προσεύχονται στον Αλάχ σε μία «χριστιανική εκκλησία» χιλίων χρόνων!

Στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια άκρως προκλητική απάντηση στην ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου:

«Η Αγία Σοφία, η σημαντικότερη κάποτε χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να την μεταμορφώσετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» Χωρίς θράσος ο Τσαβούσογλου απαντάει: «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων Οι ΄Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Ιστανμπούλ και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Μάλλον ο κ. Τσαβούσογλου πρέπει να διαβάζει καλύτερα την ιστορία της Αγίας Σοφίας πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις. Μειώνει το ίδιο του το κύρος.

Υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αν θέλει να θεωρείτε σοβαρός πολιτικός.  Η πρώτη Αγία Σοφία κτίσθηκε το 330 και εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Μετά από δύο  καταστροφές  κτίστηκε το 530 με τη σημερινή της μορφή  και μέχρι το 1453 ήταν Χριστιανική εκκλησία. Το 1935 μετετράπη σε Μουσείο και είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ξέρει μαθηματικά ο κ. Τσαβούσογλου; Μάλλον όχι! Διότι από το 360 που αρχικά χτίσθηκε μέχρι το 1453, που ο Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη  και την μετέτρεψε σε Τζαμί είναι πάνω από 1,000 (χίλια χρόνια). Ενώ από το 1453 μέχρι το 1935 είναι μόλις 481 χρόνια, που λειτούργησε σαν τζαμί.  Και από το 1935 μέχρι σήμερα με αποφάσεις του ΟΗΕ είναι άλλα 85 χρόνια λειτουργεί σαν μουσείο. Δεν χρειάζεται να αναλύσω περαιτέρω αυτό το θέμα.  Η  Διεθνής Ελληνική Ένωση επιστημόνων έστειλε μία βαρυσήμαντη επιστολή στην ΟΥΝΕΣΚΟ και σε όλο τον κόσμο η οποία είναι η καλύτερη απάντηση σε όλες τις προκλητικές δηλώσεις των Τουρκικών Αξιωματούχων για αυτό το θέμα. Σας επισυνάπτω την επιστολή και σας παρακαλώ όπως την κάνετε κοινωνό σε όλους τους Έλληνες. Ας καταλάβει τελικά η Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται τους Διεθνείς οργανισμούς και τα ψηφίσματά των και κυρίως σε θέματα πολιτισμού και να σέβεται την ιστορία κάθε Λαού! Διαφορετικά να μην ζητούν από κανέναν,  διάλογο με απαράδεκτες δηλώσεις και πράξεις. Αν θέλουν να θεωρούνται μέλη της Παγκόσμιας κοινότητας. Εκτός και αν νομίζουν ότι είμαστε σε χρόνια με πρακτικές που δεν έχουν καμμία θέση στο σημερινό κόσμο!

 

Διαβάστε επίσης