Covid-19: Ποιους μεγάλους εταίρους αφήνει εκτός εξωτερικών συνόρων η Ε.Ε.

Ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν τα πύλες της Ευρωπαίκής Ένωσης, όταν τα εξωτερικά σύνορα θα ανοίξουν ξανά, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.

Καθώς το μπλοκ έξετάζει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου, οι διπλωμάτες της Ε.Ε. προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν έναν μικρό μόνο αριθμό χωρών στη λίστα με εκείνες που θεωρούνται ασφαλείς για την επανεκκίνηση των πτήσεων με την Ε.Ε., γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένταση με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ε.Ε. παγκοσμίως, σχολιάζει το Politico.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτραπεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη. Ένα από τα κριτήρια αυτά εκτιμάται ότι θα είναι οι χώρες εκτός Ε.Ε. να έχουν ποσοστό λοίμωξης μικρότερο από τον μέσο όρο της Ένωσης.  

Ως έχει έως σήμερα η κατάσταση, το κριτήριο ισοδυναμεί με την εξαίρεση από τη λίστα αρκετών χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ τα ταξίδια προς και από την Κίνα θα επιτρέπονται. Τα ταξίδια με περίπου 50 χώρες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν, σύμφωνα με τις πρώτες λίστες, στις οποίες είχε πρόσβαση το Politico.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα για τους τουρίστες, αλλά άλλες είναι επιφυλακτικές για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο εβδομάδες, παρουσιάσε ένα σχέδιο για να ανοίξει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, τονίζοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο χωρών εκτός Ε.Ε. για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί από την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα επανεξετάζεται σε τακτική βάση».

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει καταλήξει πώς θα αξιολογήσει ποιες χώρες πληρούν τα πρότυπα υγείας. Μέρος του προβλήματος είναι η αξιολόγηση αξιόπιστων δεδομένων για την υγεία, αναφέρει το BBC.

Ορισμένες πρωτεύουσες ωστόσο ασκούν πιέσεις προκειμένου να  ληφθούν υπόψη και άλλα δεδομένα, όπως τα ποσοστά διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ο βαθμός ετοιμότητας και η αξιοποπιστία των δεδομένων.

naftemporiki.gr