Κορονοϊός: Πόσο επιβαρύνει την καρδιά η σοβαρή νόσος Covid-19


Ανιχνεύθηκαν σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και ανακοπές καρδιάς ακόμα και σε σχετικά νέους ασθενείς. Ο κορωνοϊός Covid-19 σχετίσθηκε με δεκαπλάσιο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών καρδιολογικών επιπλοκών.

Καταστροφική μπορεί να είναι για την καρδιά η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Και όσο πιο βαριά αρρωσταίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, που έδειξε ότι η συχνότητα των επικίνδυνων καρδιολογικών επιπλοκών είναι έως δεκαπλάσια για τους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στην εντατική, έναντι όσων νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους. Οι επιπλοκές που κυρίως παρατηρήθηκαν ήσαν ανακοπή καρδιάς και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυξάνεται τόσο πολύ ο κίνδυνος όταν οι ασθενείς μεταφερθούν στην εντατική. Εκτιμούν όμως ότι η αιτία δεν είναι μόνο ο νέος κορωνοϊός. Πιστεύουν ότι παίζει ρόλο και το στρες που επιφέρει στον οργανισμό η βαριά νόσηση.

«Η γενικευμένη λοίμωξη και φλεγμονή είναι πιθανό να συμβάλλει στις καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Rajat Deo, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ποια προβλήματα παρατηρήθηκαν

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 700 ασθενείς με βαριά μορφή της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 32 έως 68 ετών και το 45% ήσαν άνδρες.

Όλοι οι ασθενείς είχαν διακομισθεί στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μεταξύ Μαρτίου και μέσα Μαΐου 2020. Από τους ασθενείς αυτούς:

Οι εννέα υπέστησαν καρδιακή ανακοπή
Οι 25 παρουσίασαν κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή μορφή σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας)
Οι 9 παρουσίασαν κλινικά σημαντική βραδυαρρυθμία (παθολογικά χαμηλή καρδιακή συχνότητα)
10 παρουσίασαν επεισόδια μη-εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας (ταχυπαλμία που σταματούσε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα)

Από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, το περίπου 11% εισήχθησαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τριάντα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 74 ημέρες παρακολούθησης και 613 πήραν εξιτήριο. Οι υπόλοιποι παρέμειναν νοσηλευόμενοι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm, όλες οι ανακοπές καρδιάς καταγράφηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εντατική. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή και μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία. Είχαν, τέλος, εννεαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν βραδυαρρυθμία.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών που έδειξαν ότι τα προβλήματα καρδιακού ρυθμού είναι συχνά στους ασθενείς που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός Covid-19, ακόμα και αν είναι σχετικά νέοι, λένε οι ερευνητές.