Κορονοϊός - Γερμανία: Νέο τοπικό lockdown - Προειδοποίηση για δεύτερο κύμα της επιδημίας

Συναγερμός στη χώρα, στο 2,76 ο δείκτης R0 για την εξάπλωση του ιού

Το πρώτο τοπικό lockdown μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία, στο Γκούντερσλος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε σφαγείο της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Αρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η περιοχή του Γκούντερσλος έχει πληθυσμό 360.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το τοπικό «lockdown» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Άρμιν Λάσετ απαγορεύεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Οι επαφές περιορίζονται εκ νέου στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα, με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο ο κ. Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο «Τένιες», από το οποίο ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα. Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Εν ανάγκη, οι όροι της καραντίνας «θα επιβληθούν» τόνισε ο Άρμιν Λάσετ.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε πως η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας της covid-19, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί.

Όπως εξήγησε πάντως ο ίδιος, η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε τοπικές «εξάρσεις» με νέα κρούσματα, όπως στο Γκίτερσλοχ, και δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να αρθούν, προειδοποίησε επίσης ο Βίλερ, ένας από τους επιφανέστερους επιδημιολόγους της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων.

Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τοπικά ξεσπάσματα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ