Μείωση 23,5% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας- στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών- το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το α' τρίμηνο 2019 (9.617 θέσεις και 12.570 θέσεις αντίστοιχα), έναντι μείωσης 12,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.
Δεν θεωρούνται κενές θέσεις, οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:
μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης
εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση
προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές
εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.
Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Αύξηση 1,6% παρουσίασε ο δείκτης μισθολογικού κόστους το α' τρίμηνο εφέτος
Αύξηση 1,6% παρουσίασε ο δείκτης μισθολογικού κόστους (στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 0,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συγκεκριμένος δείκτης με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σημείωσε αύξηση 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 1,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.
Ενώ, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, παρουσίασε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 0,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.