Το περπάτημα μειώνει το στρες

Μπορεί μια απλή βόλτα με τα πόδια να έχει σημαντικά οφέλη

Είναι το πιο απλό, το πιο εύκολο και συνάμα το πιο αποτελεσματικό «όπλο» που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την υγεία και να δώσουμε ποιότητα στα χρόνια που μας μένουν πάνω σε αυτή τη Γη.

Περπάτημα, κυρίες και κύριοι. Ωφελεί τους κατοίκους του πλανήτη από τα πρώτα βήματα του πιθήκου στη στεριά. Και ναι, πολλά πολλά χρόνια μετά μπορεί να κάνει το ίδιο σε εσάς.

Καίει (κάποιες) θερμίδες

Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες. Το πόσες θερμίδες θα κάψετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ταχύτητα περπατήματος, η καλυπτόμενη απόσταση, το έδαφος (θα κάψετε περισσότερες θερμίδες περπατώντας ανηφορικά από ό, τι θα κάψετε σε μια επίπεδη επιφάνεια) και το βάρος. Σε γενικές γραμμές, το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες.

Δίνει ενέργεια

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που περπατούσαν για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους είχαν περισσότερη ζωντάνια και ενέργεια από εκείνους που περπατούσαν για 20 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, μια μικρή μελέτη αναφέρει ότι 10 λεπτά ανέβασμα σε σκαλοπάτια δίνουν περισσότερη ενέργεια από ένα φλιτζάνι καφέ. 

Βελτιώνει τη διάθεση

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της αρνητικής διάθεσης. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συμπτώματα της κοινωνικής απόσυρσης. Για να έχετε βέβαια αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος ή άλλης μέτριας έντασης άσκηση τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να το χωρίσετε σε τρία δεκάλεπτα με τα πόδια. 

Οφελεί την καρδιά

Το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά περίπου 19%. Και ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο όσο αυξάνετε τη διάρκεια ή την απόσταση που περπατάτε την ημέρα.

Δίνει χρόνια πολλά

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το περπάτημα με μέσο ρυθμό σε σύγκριση με αργό ρυθμό, έχει ως αποτέλεσμα 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Το γρήγορο περπάτημα (τουλάχιστον 6,5 χλμ./ώρα) μειώνει τον κίνδυνο κατά 24%. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση του περπατήματος με ταχύτερο ρυθμό με παράγοντες όπως οι γενικές αιτίες θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από καρκίνο. 

Προλαμβάνει τα χειρότερα

Το περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Επίσης, αν έχετε διαβήτη, το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Δίνει διαύγεια

Ένας  πρωινός περίπατος μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική διαύγεια και την ικανότητα συγκέντρωσης καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ ηλικιωμένων ενηλίκων, εκείνοι που ξεκίνησαν τις μέρες τους με έναν πρωινό περίπατο βελτίωσαν τη γνωστική τους λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνους που έκατσαν σπίτι. 

Το περπάτημα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο δημιουργικά. Έρευνες δείχνουν ότι «φέρνει» γρηγορότερα ιδέες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να λύσετε προβλήματα πιο αποτελεσματικά από το να καθόσασταν σπίτι. 

Βοηθά στον ύπνο

Μια μελέτη εξέτασε ενήλικες ηλικίας 55 έως 65 ετών που αντιμετώπιζαν δυσκολία να κοιμηθούν τη νύχτα ή είχαν ήπια αϋπνία. Όσοι ασκήθηκαν το πρωί σε σχέση με το βράδυ είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου τη νύχτα.  

Πηγή: Healthline

Διαβάστε επίσης