Πρωινή κόπωση; Φυσικοί τρόποι για άμεση τόνωση

Στρατηγικές για να ανακτήσετε την ενέργειά σας

Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που μόλις θα έχετε ξυπνήσει το πρωί με ένα έντονο αίσθημα νωθρότητας, εάν όχι κόπωσης ή και εξάντλησης. Οι υποχρεώσεις καθημερινά είναι πολλές και τα επίπεδα ενέργειας μοιάζουν ολοένα να μειώνονται ανεξάρτητα από τις ώρες που κοιμόμαστε ή ξεκουραζόμαστε. Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουμε τόσο το νου όσο και το σώμα μας, τρέχουμε στην κουζίνα για τον πρώτο καφέ της ημέρας ενώ τα φλιτζάνια, μέσα στην ημέρα, είναι πολύ πιθανό να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η υπερβολική καφεΐνη, ωστόσο, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μπορεί να μας αφήσει νευρικούς ή και ανήσυχους, κλέβοντας την δημιουργικότητά μας. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να καταφέρετε να απαλλαγείτε φυσικά από την πρωινή κόπωση και να συνεχίσετε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια. Αυτοί περιλαμβάνουν:

1. Μην πατήσετε «αναβολή»

Ακόμα και αν αυτή η ένδειξη στο κινητό σας χαρίζει μερικά λεπτά ύπνου, μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο χρήσιμη. Αυτό διότι μάλλον μετατρέπετε την τελευταία μισή ώρα της πολύτιμης βραδινής ξεκούρασης σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κατακερματισμένο ύπνο», που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ενέργειά μας μέσα στην ημέρα. Αυτά τα λεπτά, οπότε ο ύπνος διασπάται από τα επαναλαμβανόμενα κουδουνίσματα, επιδρούν αρνητικά, καθώς μειώνουν τόσο την ενέργεια όσο και την διάθεσή μας, πράγμα που φαίνεται ότι δεν βελτιώνεται ούτε με τον καφέ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήταν καλό να σηκώνεστε απευθείας, μόλις ακούσετε το ξυπνητήρι σας, ακόμα και αν σας φαίνεται εκείνη την στιγμή πολύ δύσκολο. Δελεάστε τον εαυτό σας με ένα θρεπτικό και σούπερ γευστικό πρωινό για να μπορέσετε να κάνετε την διαδικασία ευκολότερη.

2. Ενυδατωθείτε

Μόλις σηκωθείτε μην ξεχάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, καθώς η κόπωση ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα αφυδάτωσης. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονη υπνηλία, αλλαγές στην γνωστική ικανότητα αλλά και διαταραχές στην διάθεσή σας. Πίνοντας νερό μόλις ξυπνήσετε, δίνετε στο σώμα σας την απαραίτητη ενυδάτωση για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Παράλληλα, αν διαπιστώσετε ότι σχεδόν κάθε πρωί αντιμετωπίζετε έντονη υπνηλία, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αυξήσετε την κατανάλωση σε υγρά, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, όπως και να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. 

3. Τεντωθείτε για να επαναφέρετε το σώμα σας

Μόλις ξυπνήσετε δοκιμάστε να κάνετε ήπιες κινήσεις για να τεντώσετε τα άκρα σας. Η αίσθηση όχι μόνο θα σας βοηθήσει να νιώσετε σε αρμονία με το σώμα σας αλλά θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε και γρηγορότερα από το κρεβάτι. Καθώς τεντώνεστε, ενεργοποιείτε τους μυς σας, που είχαν παραμείνει ακίνητοι για πολλές ώρες ενώ ταυτόχρονα το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες που διεγείρουν την ενέργεια. Εάν έχετε λίγο χρόνο το πρωί, μπορείτε να δοκιμάσετε το streching, καθώς όχι μόνο αυξάνει την ευλυγισία, που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της φυσικής κατάστασης, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την στάση του σώματος, να μειώσει το άγχος όπως και τους πόνους ή την yoga, που φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. 

4. Πλύνετε το πρόσωπό σας

Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και όμως φαίνεται να λειτουργεί, αφού το κρύο ντους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, μειώνει τις πιθανότητες να απουσιάσουμε από την δουλειά. Εάν δεν νιώθετε άνετα με το να κάνετε κρύο ντους μόλις ξυπνήσετε, τότε μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό, πράξη που θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή θερμοκρασίας στο σώμα, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο. Μόλις πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό, θα αναζωογονηθείτε και θα μπορείτε πιο εύκολα να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Εάν έχετε λίγο χρόνο, μπορείτε, αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, να κάνετε μια μικρή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας για αψεγάδιαστο πρόσωπο καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. 

5. Μην ξεχνάτε το πρωινό σας

Το πρωί ξεκινά δυναμικά με ένα θρεπτικό και γευστικό πρωινό, καθώς, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, η παράλειψή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργειά σας αλλά και την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε. Το φαγητό που καταναλώνεται στο πρωινό γεύμα αποτελεί το πρώτο «καύσιμο» της ημέρας, που θα κινήσει τις «μηχανές» σας για αυτό και θεωρείται απαραίτητο. Δημιουργήστε ένα πρωινό που καταπολεμά την κόπωση, δοκιμάζοντας ένα συνδυασμό τροφών όπως η άπαχη πρωτεΐνη, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πηγή: vita.gr