Τιμούμε τους απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ

Της Μαρίας Θεοδοσοπούλου, Ανθυπαστυνόμος Οργανωτική Γραμματέας της Ε.Α.Υ.Α.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει  θεσμοθετήσει σύμφωνα με το άρθρο 15  του Ν. 3387/05 την εορτή των Αγίων  Πάντων (14 Ιουνίου τρέχοντος έτους),  ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της  Ελληνικής Αστυνομίας. Η  θεσμοθέτηση του εορτασμού της  Ημέρας προς τιμή των αποστράτων  πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποδώσει η Πολιτεία, σ’ ένα επίπεδο  ιδιαίτερου συμβολισμού, την  επιβράβευσή, την τιμή και την  αναγνώριση που αρμόζει στους  ανθρώπους εκείνους που προσέφεραν στη χώρα, στην κοινωνία και στο Σώμα  της Ελληνικής Αστυνομίας, τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και συνέβαλαν  ουσιαστικά στην εδραίωση της εθνικής και της δημόσιας ασφάλειας, με  μοναδικό σκοπό την προστασία των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία είναι  διαχρονικά ένα σταθερό και αξιόπιστο δημόσιο σώμα παραγωγής κοινωνικού και  εθνικού έργου, που έχει ως κύριο ρόλο την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης,  της ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών. 

Η 14η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στους αποστράτους συναδέλφους μας,  που μετά το πέρας της επαγγελματικής τους πορείας στις τάξεις του σώματος,  τερματίζουν τη σταδιοδρομία τους και ταυτόχρονα αποσύρονται από την ενεργό  δράση. Μια πορεία που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της επαγγελματικής  δράσης αλλά ταυτίζεται με την διάθεση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο,  μιας και ο τομέας της διασφάλισης της δημόσιας τάξης αποτελεί απαραίτητη  προϋπόθεση για την ευημερία του. Είναι άλλωστε συνταγματικά κατοχυρωμένη  η διασφάλιση της και προβάλει ως θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου από τις  πρώτες οργανωμένες κοινωνίες. 

Οι απόστρατοι συνάδελφοι μας ήταν αυτοί που μας οδήγησαν στα πρώτα  επαγγελματικά μας βήματα μέσα στο σώμα και μας μύησαν στα ιδιαιτέρα  χαρακτηριστικά της Αστυνομικής Οικογένειας, που διαφυλάττει και  υπερασπίζεται αξίες και ιδανικά. Ωστόσο αυτός ο αγώνας για την διαφύλαξη της  δημόσιας τάξης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών,  προκειμένου η κοινωνία μας να ευημερήσει και να αναπτυχθεί, δεν ήταν  αναίμακτος. 

Το βασικότερο και ταυτόχρονα το υπέρτατο στοιχείο της προσφοράς στον  συνάνθρωπο είναι αυτό της αυτοθυσίας. Αυτό το γνωρίζουν καλά τα μέλη της  Αστυνομικής Οικογένειας γιατί πολλές φόρες καταβλήθηκε και καταβάλλεται  βαρύ τίμημα, προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η πολυεπίπεδη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στο κοινωνικό σύνολο  αποτελεί ευχή και ταυτόχρονα δέσμευση για όλα τα μέλη της Αστυνομικής  Οικογένειας. 

Η σημερινή ημέρα είναι μέρα γιορτής, τιμής και σεβασμού της ιστορίας  της Ελληνικής Αστυνομίας και όσων υπηρέτησαν σ’ αυτήν. Όλων όσων θυσίασαν  οικογενειακές γιορτές, επίσημες αργίες, διακοπές με αγαπημένα πρόσωπα για  να προσφέρουν στην κοινωνία. Όλων όσων συνέβαλαν στην εμπέδωση της  ασφάλειας των πολιτών προτάσσοντας το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ή οικογενειακού ωφελήματος και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, δίνοντας καθημερινά τη μάχη με την εγκληματικότητα. Όλων όσων αψήφησαν τη ζωή τους μπροστά στον κίνδυνο για να μπορούν όλοι οι πολίτες να ζουν σε μια ασφαλή χώρα και να απολαμβάνουν το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας. Όλων αυτών που ανήκουν στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και εργάστηκαν με αυταπάρνηση για μία ασφαλή κοινωνία. Οφείλουμε, όλοι εμείς οι συνεχιστές της πορείας που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, ως θεματοφύλακες αυτής της βαριάς παρακαταθήκης, να θυμόμαστε, να σεβόμαστε και να τιμούμε το έργο και την προσφορά τους! 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ