Μήπως η κολλητή σας είναι τοξική;

Δυστυχώς, πολλές φορές οι φίλοι μας δεν θέλουν μόνο το καλό μας

Όταν γνωριστήκατε, νιώσατε ότι βρήκατε το άλλο σας μισό. Και πράγματι, για πολύ καιρό η σχέση σας γινόταν όλο και πιο ουσιαστική. Όμως τον τελευταίο καιρό, έχετε αρχίσει να αισθάνεστε παράξενα κάθε φορά που τη συναντάτε. Υπάρχει περίπτωση ο λόγος που φεύγοντας από το σπίτι της κολλητής σας νιώθετε πάντα εξαντλημένη – ίσως και λίγο κενή – να είναι ότι η συμπεριφορά της είναι τοξική; Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε.

Δίνετε περισσότερα από ό,τι παίρνετε

Οι σχέσεις μας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευελιξία, και είναι απολύτως λογικό όταν η μία από τις δυο σας περνά μια δύσκολη περίοδο να μην έχει πάντα τη δυνατότητα – ή τα ψυχικά αποθέματα – να βοηθήσει την άλλη. Αν όμως σε μόνιμη βάση η κολλητή σας ζητά βοήθεια και αρνείται να προσφέρει τη δική σας, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας.

Δεν την εμπιστεύεστε πια

Θέλουμε να μπορούμε να βασιστούμε πάνω στους φίλους μας. Αν οι υποσχέσεις της ποτέ δεν γίνονται πράξη ή αν σας δίνει την αίσθηση ότι δεν θέλει απαραίτητα το καλό σας, ενδέχεται η σχέση σας να μην είναι τόσο ουσιαστική όσο νομίζατε.

Αγχώνεστε όταν σας καλεί

Δεν είναι λίγο περίεργο που αντί να χαίρεστε όταν βλέπετε τον αριθμό της στην οθόνη σας, νιώθετε ότι θα προτιμούσατε να σας έχει καλέσει ο προϊστάμενός σας;

Χαίρεστε όταν ακυρώνει τις συναντήσεις σας

Η σχέση σας τώρα τελευταία έχει αρχίσει να απαιτεί πολλή ενέργεια και κούραση. Επομένως, θα θέλατε να τη βλέπετε όσο το δυνατόν πιο σπάνια. Δώστε σημασία και στα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε πόνους στο κεφάλι, ανησυχία στο στομάχι ή αυξημένη αίσθηση άγχους τις ώρες που είστε μαζί της.

Δεν σας αρέσει ο εαυτός σας

Όχι γενικά, αλλά στις κοινές σας στιγμές. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να μεταδίδουν την τοξικότητά τους και στους άλλους, ενθαρρύνοντας σε δραστηριότητες που βγάζουν το χειρότερό τους εαυτό, όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κουτσομπολιό. Φυσικά, εξίσου ανησυχητικό είναι και το να σκέφτεστε διαρκώς τι θα πείτε και πώς από φόβο για την αντίδρασή της.

Μιλάει πίσω από την πλάτη σας

Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να μιλήσουμε με τρίτους για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Όμως η πρόθεσή μας έχει τεράστια σημασία. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό το να εκφράσει ότι δεν συμπαθεί τον σύντροφό σας και ανησυχεί ότι μπορεί να σας βλάψει και είναι άλλο να μάθετε ότι κοροϊδεύει τις επιλογές σας.

Ανταγωνίζεστε η μία την άλλη

Οι πραγματικές φίλες θέλουν το καλύτερο για εμάς – και εμείς για εκείνες. Είναι φυσιολογικό ανά διαστήματα να προκύπτει και λίγη ζήλια, όμως αν στη σχέση σας πρέπει πάντα να υπάρχει μια νικήτρια, το κλίμα είναι εύκολο να γίνει τοξικό.

Αμφισβητείτε τις προθέσεις της

Μπορεί ο δρόμος προς την κόλαση να είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, όμως και η απουσία τους δεν είναι ιδιαιτέρως καλό σημάδι. Είναι πολύ πιο εύκολο να συγχωρήσουμε μια φίλη που μας πλήγωσε χωρίς να το θέλει, σε σχέση με κάποια που το έκανε επίτηδες.

Δεν εμπιστεύεστε τις συμβουλές της

Δεν απαιτούμε από κανέναν να μας δώσει την τέλεια λύση για όλα μας τα προβλήματα – αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει τέλεια λύση για το οτιδήποτε. Όμως απαιτούμε από τους φίλους μας να μας ακούνε, να δείχνουν ενσυναίσθηση και οι συμβουλές τους να σχετίζονται με το πραγματικό περιεχόμενο των όσων είπαμε. Οι τοξικές φίλες συχνά δίνουν συμβουλές με στόχο να αποδείξουν ότι είναι πιο επιτυχημένες ή επιμένουν σε μια μη ρεαλιστική λύση.

Σας κάνει να ντρέπεστε

Μιλάει άσχημα στον σύντροφό σας, σε άλλους φίλους σας, ακόμη και στα παιδιά σας. Και βέβαια, ακόμη και αν μιλά όμορφα σε εσάς, η στάση της δείχνει ότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει κάποια στιγμή.

Βρίσκετε διαρκώς δικαιολογίες

Η συμπεριφορά της είναι απαίσια και αυτό σας αναγκάζει να την δικαιολογείται διαρκώς σε τρίτους. Αυτή η ανάγκη συνήθως είναι πιο έντονη την πρώτη φορά που τη συστήνετε σε κάποιον. Μήπως έχετε χρησιμοποιήσει πολλές φορές τη φράση «είναι πολύ καλό παιδί, απλώς λίγο περίεργη»;

Νιώθετε ότι σας χρησιμοποιεί

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι τοξικοί άνθρωποι να μας χειραγωγούν σε συμφωνίες που εντέλει διαπιστώνουμε ότι γυρνούν εις βάρος μας.

Δεν ξέρετε γιατί είστε φίλες

Κάποτε περνούσατε τέλεια μαζί, όμως τώρα τελευταία δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε ποτέ και για τίποτα. Ίσως αυτό που έχει αλλάξει, όμως, δεν είναι η φιλία σας, αλλά εσείς, που πλέον δεν μπορείτε να καλυφθείτε από τα όσα έχει να σας προσφέρει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης