Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της

«Η Ελλάδα έχει αποκτήσει εθνική αυτοπεποίθηση και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της» δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Στην χθεσινή συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την γειτονική Ιταλία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από λίγα λεπτά στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «μία θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων επιβάλλει να αρχίσω την ομιλία μου από τη χθεσινή συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, την πρώτη στην ιστορία τη συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορούν να αξιοποιούνται, με οδηγό τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα χερσαία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της πατρίδας μας και αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ένα διεθνές γεγονός με σαφείς κανόνες και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε «τέτοιες διμερείς συνθήκες να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ όμορων κρατών. Η χθεσινή εξέλιξη βέβαια, δεν ήρθε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το Διεθνές Δίκαιο.

Έχει βέβαια δίπλα της και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, έχει επίσης μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της οπότε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει. Χαίρομαι που αυτή την εθνική επιτυχία τη χαιρέτησε ουσιαστικά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας».

Διαβάστε επίσης