Πώς να διαχειριστείτε το έντονο άγχος

 

Όταν έχουμε έντονο στρες μας κάνει την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη. Για αυτό παρακάτω θα δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το άγχος.

1. Άλλαξε τη διατροφή σου

Υπάρχει περίπτωση να αισθάνεσαι κουρασμένη γιατί βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου ή γιατί δε μπορείς να αντισταθείς σε ένα κομμάτι κέικ. Και σε ένα muffin λίγη ώρα αργότερα. Ναι, η ζάχαρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, ειδικά όταν δεν την καταναλώνεις μετά από ένα θρεπτικό γεύμα, αποτελούμενο από πρωτεΐνη, υγιεινούς υδατάνθρακες και λίπη. Επίσης, για τις στιγμές που νιώθεις να μην έχεις ενέργεια, δοκίμασε να φας μια μπανάνα. Θα δώσει το boost που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Ειδικά πριν από μια προπόνηση.

2. Κάνε ένα check στα επίπεδα των βιταμινών στον οργανισμό σου

Η χρόνια κόπωση είναι πιθανό να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, σιδήρου και μαγνησίου. Κάνε ένα check και σε συνεργασία με τον γιατρό σου δες αν μπορείς να διορθώσεις τυχόν ελλείψεις μέσω της διατροφής σου ή αλλιώς μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων.

3. Πιες περισσότερο νερό

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά το να μην είσαι επαρκώς ενυδατωμένη μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της μέρας. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό. Επιπλέον, μπορείς να προσθέτεις λεμόνι ή διάφορα φρούτα για να βελτιώσεις τη γεύση του. Το θέμα είναι να έχεις καταναλώσει περίπου δύο λίτρα νερό μέσα στο 24ωρο.

4. Άλλαξε την πρωινή σου ρουτίνα

Το ξεκίνημα της μέρας σου, επηρεάζει και την εξέλιξή της σε μεγάλο βαθμό. Αντί να μείνεις ξαπλωμένη δέκα ολόκληρα λεπτά κάνοντας scroll χωρίς κανένα λόγο στο Ιnstagram, προτίμησε να σηκωθείς αμέσως από το κρεβάτι. Άνοιξε τις κουρτίνες, ώστε να μπει στον χώρο σου φυσικό φως. Επίσης, κάνε κάνε αμέσως μια μορφή άσκησης, ακόμα και αν είναι ένα 20λεπτο yoga flow ή μια βόλτα με τον σκύλο σου.


5.Κάψε το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο

Το κάθε αιθέριο έλαιο, είναι ιδανικό και για μια διαφορετική κατάσταση ή ανάγκη. Η λεβάντα, για παράδειγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Ωστόσο, αν θες να γεμίσεις ενέργεια, προτίμησε το αιθέριο έλαιο μέντας.

6. Πήγαινε μια βόλτα

Αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει αποκλειστικά το να κάθεσαι σε μια καρέκλα (ίσως και σε έναν καναπέ) είναι λογικό να αισθάνεσαι μονίμως κόπωση. Έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με αυτό το συναίσθημα. Βάλε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα τέσσερα sessions γυμναστικής, 40λεπτης διάρκειας. Κάτι ακόμα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να εκμεταλλεύεσαι το διάλειμμά σου στη δουλειά, για να βγαίνεις για περπάτημα. Τα οφέλη είναι σίγουρα πιο δεδομένα από το να τσεκάρεις το home σου στο Facebook.

7. Διαχειρίσου το stress σου

Το χρόνιο άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε χρόνια κόπωση. Σπάσε αυτόν τον φαύλο κύκλο κάνοντας την ψυχική σου υγεία προτεραιότητα. Αντιμετώπισε το stress σαν ένα project για επίλυση: Προγραμμάτισε καθημερινό διαλογισμό, δες έναν ψυχολόγο, ξεκίνησε ένα χόμπι που να σε χαλαρώνει.

Διαβάστε επίσης