Διάσειση: Γνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από εικόνες

 

Η διάσειση είναι η προσωρινή διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από κάκωση της κεφαλής.

Η διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας προκύπτει από την παροδική διακοπή της φυσιολογικής λειτουργίας των συνάψεων των εγκεφαλικών κυττάρων. Η διάσειση είναι η συχνότερη μορφή εγκεφαλικής κάκωσης.

Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής διάσεισης ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται αμέσως μετά την κάκωση και διαρκούν συνήθως από μερικές ημέρες έως και λίγες εβδομάδες.

Κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν μέρες μετά την κάκωση. Η διάσειση συνήθως δεν συνοδεύεται με απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία) κατά την κάκωση.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο διάσεισης, είναι σημαντικό να φοράτε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Αν χτυπήσετε στο κεφάλι είναι σημαντικό να σας δει γιατρός.

Δείτε ποια είναι τα σημάδια της διάσεισης:

Πονοκέφαλος ή αίσθημα πίεσης στο κεφάλι: Πάνω από το 30% των ανθρώπων που παθαίνουν διάσειση διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους για μεγάλο διάστημα, ακόμη και ένα χρόνο μετά το συμβάν.

Αμνησία: Η μετατραυματική αμνησία είναι η αδυναμία ανάκλησης στη μνήμη γεγονότων τα οποία συνέβησαν μετά την εγκεφαλική κάκωση. Το άτομο είναι αποπροσανατολισμένο και μπορεί να αισθάνεται θυμό, εκνευρισμό, παρόρμηση. Η μετατραυματική αμνησία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες.

Ναυτία: Είναι πιθανό να αισθάνεστε ζαλάδα και να μην μπορείτε να προσανατολιστείτε. Η ναυτία μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί, θεωρείται όμως φυσιολογικό σύμπτωμα της διάσεισης. Συχνά εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί όμως να διαρκέσει περισσότερο εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

Συχνοί εμετοί: Ο εμετός θεωρείται κλασικό σύμπτωμα διάσεισης, δεν είναι όμως 100% σίγουρο ότι θα το εκδηλώσουν όλοι. Οι περισσότεροι πάντως αναφέρουν ότι κάνουν συχνά εμετό και έχουν ζάλη.

Μπερδεμένη ή αργή ομιλία: Λόγω της βλάβης που υφίστανται οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τους μυς της ομιλίας, πολλοί μπερδεύουν τα λόγια τους ή μιλάνε αργά. Οι ασθενείς μπορεί να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να πουν, είναι όμως δύσκολο να το αρθρώσουν.

Ζαλίζεστε ή «βλέπετε αστέρια»: Μετά από ένα τραυματισμό στο κεφάλι, είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι ζαλίζεστε, να αλλάζει η όρασή σας, να βλέπετε διπλά ή να... βλέπετε αστεράκια. Μπορεί επίσης να έχετε έλλειψη ισορροπίας και αστάθεια στο βάδισμα. Απότομες κινήσεις, όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να προκαλέσουν έντονη ζάλη. Είναι σημαντικό να κάνετε αργές κινήσεις και να προσπαθήσετε να βρείτε την ισορροπία σας.

Βουητό στα αυτιά. Η ευαισθησία στους ήχους είναι φυσιολογική μετά από εγκεφαλική διάσειση. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν θορυβώδη μέρη, όπως καταστήματα και εστιατόρια. Είναι πιθανό να αισθάνονται τα αυτιά τους να βουίζουν, σύμπτωμα που εμφανίζεται και υποχωρεί ή είναι σταθερό και οφείλεται σε βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού και στα ακουστικά νεύρα.

 

Διαβάστε επίσης