Σύψας: Δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τουρισμός - Υπάρχει και κακό σενάριο

“Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τουρισμός. Ο τουρισμός έχει ένα ρίσκο, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο έλεγχος στα αεροδρόμια και ο δεύτερος είναι ταχεία ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς”, είπε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Όσον αφορά τα αεροδρόμια, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε σε όλο τον κόσμο το τεστ, δεν είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αυτή να γίνεται το τεστ πριν μπει ο ταξιδιώτης στο αεροπλάνο. Επομένως, στα δικά μας αεροδρόμια θα κάνουμε το λεγόμενο δειγματοληπτικό testing, όχι σε όλους τους επιβάτες κάθε πτήσης αλλά σε ορισμένους επιβάτες. Το ποσοστό των επιβατών θα εξαρτάται από την προέλευση του αεροπλάνου, αν προέρχεται από μία χώρα που είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας και πρόσθεσε:“Το καλό σενάριο είναι ότι θα έχουμε σποραδικά κρούσματα και δεν θα έχουμε διασπορά στην κοινότητα.

Υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να ανιχνεύουμε και να απομονώνουμε έγκαιρα τα εισαγόμενα κρούσματα. Αυτό είναι το καλό σενάριο και με αυτό δουλεύουμε έτσι ώστε να βγάλουμε χωρίς απώλειες την τουριστική περίοδο. Δυστυχώς μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, οπότε αναγκαστικά θα ληφθούν τυπικά μέτρα, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό... Μακάρι να ήμασταν απόλυτα ασφαλείς με τον τουρισμό, δεν είμαστε, παίρνουμε ένα ρίσκο. Πιστεύω ότι όλο αυτό το σχέδιο το οποίο υπάρχει για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων θα είναι επαρκές. Βέβαια, δυστυχώς υπάρχει το κακό σενάριο που είναι και το καταστροφικό σενάριο που θα έχουμε μία συλλογική αύξηση του R0 στην Ελλάδα και όχι απλώς μικρές τοπικές εστίες επιδημίας. Πιστεύω ότι είναι πολύ χαμηλό αυτό το σενάριο. Το λεγόμενο δεύτερο κύμα δεν το περιμένουμε τον Σεπτέμβρη αλλά λίγο αργότερα, ενδεχομένως τέλη Οκτωβρίου, Νοέμβριο και τότε θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό”.