«Προκλητικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο» – Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας

 

Σε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Ερντογάν – Σάρατζ οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε περιοχές που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητικό και μη βοηθητικό μνημόνιο» ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας έτσι ευθέως όσα προκλητικά υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επί του θέματος.

Η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας υπέρ της Ελλάδας, έρχεται σε με κρίσιμη καμπή, όπου το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων έχει χτυπήσει «κόκκινο» και απλώνεται από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη δήλωση αξιωματούχων , όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε επίσης