Πάτρα: Επισημάνσεις Πατούχα για θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"

Η Ανυπότακτη Πολιτεία για τρία σοβαρά θέματα της τελευταίας συνεδρίασης (με τηλεδιάσκεψη), του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρώτο:

 Υπερψηφίσαμε το ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές. Τονίσαμε, ότι το «μετά» που διανύουμε, επανέρχεται δριμύτερο από το πριν!. Με τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά, νεοφιλελεύθερα Νομοσχέδια στην ημερήσια διάταξη. Σε όλα τα μέτωπα. Για να διαλυθούν σαν καπνός οι αυταπάτες της «εθνικής ομοψυχίας» και της ψεύτικης ενότητας. Η «μεταρρύθμιση» στην παιδεία, φέρνει στην επιφάνεια την σκουριά σκοτεινών δεκαετιών, απαξιώνει το δημόσιο Σχολείο, αγνοεί την θέληση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις απόψεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αρνείται να συμβαδίσει με την πρόοδο και τις ανάγκες των παιδιών και των γονέων τους.

Προφανώς, ότι απασχολεί την εκπαίδευση, τον ρόλο του Σχολείου, τις ανάγκες του, πρέπει να απασχολεί τα πολιτικά όργανα του Δήμου.Είναι υποχρέωση και δημοκρατικό τους καθήκον. Βεβαίως, η «σκουριά» και ο σκοταδισμός, δεν θα άφηνε στο απυρόβλητοτο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Η Παράταξη του Σπιράλ, με ακροδεξιές απόψεις της δεκαετίας του 60, μας προσκάλεσε να δηλώσουμε αναρμοδιότητα να συζητούμε και να τοποθετούμαστε επί κοινωνικών προβλημάτων. Η κυρία Κεραμέως και η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα βρήκαν τον πιο προωθημένο σύμμαχο τους στην «ανεξαρτησία» του κ. Ψωμά.

Δεύτερο:

Η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος.

Eναι προφανές, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δέχθηκε το κύριο βάρος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» της περιόδου των μνημονίων. Ο ισχυρισμός ότι διάγουμε στον Δήμο Πατρέων την περίοδο της πιο μεγάλης οικονομικής ευημερίας, όχι μόνο αθωώνει τις ωμές και άγριες περικοπές πόρων και εσόδων, ακυρώνει την όποια διεκδικητική προσπάθεια και πνίγει τις ανάγκες του Δήμου σε παρατεταμένα επικοινωνιακά σόου. Δεν αποτελεί η στάση δυνάμεων της αντιπολίτευσης, πολιτική διορθώσεων, καλύτερης κατανομής κονδυλίων. Είναι πολιτική για το θεαθήναι, για την κωλυσιεργία και την παρεμπόδιση του Δημοτικού έργου. Οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, δεν έκαναν εκεί καμία πρόταση τροποποίησης, δεν διατύπωσαν διορθωτικές παρεμβάσεις αναδεικνύοντας την πολιτική τους ανεπάρκεια, την συνολική τους ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές μνημονιακές κατευθύνσεις. Ισχυριζόμαστε ότι αν γίνονταν προτάσεις με προφανή στόχο εποικοδομητικές διορθώσεις στον προϋπολογισμό θα γίνονταν δεκτές. Αλλά δεν θα προκαλούσαν ενδιαφέρον, δεν θα δημιουργούσαν κλίμα αντιπολιτευτικής ισχύος.

Προκαλούμε και προσκαλούμε τις παρατάξεις που επικαλούνται την δημοκρατική, προοδευτική πολιτική τους αναφορά, να καταθέσουν προτάσεις αύξησης των δημοτικών εσόδων. Τέτοιες που έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει η Ανυπότακτη Πολιτεία. Για την σταθερή χρηματοδότηση με το 12% του Κρατικού Προϋπολογισμού, την κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό και άλλες δημοτικές υπηρεσίες, το Βιομηχανικό τιμολόγιο στην ΔΕΗ, την κάλυψη άλλων δημοτικών υπηρεσιών στο πραγματικό τους κόστος κτλ. Αλλά αυτή η πολιτική, προϋποθέτει ανεξαρτησία και σύγκρουση με την «εκσυγχρονιστική, νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή» πολιτική του Κράτους.

Τρίτο:

 Η Τιμολογιακή Πολιτική του ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)

(Τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομούδεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Γνωμοδοτούν.)

Την καταψηφίσαμε. Ο εισηγητής Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ κ. Αλεξόπουλος συμπεριέλαβε στην Τιμολογιακή πολιτική θεσμοθετημένο από το 2012 με ανανέωση το 2019, περιβαλλοντικό τέλος. Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούμε με την φιλοσοφία αυτού του νόμου. Είναι και το ότι τα έσοδα αυτά, δεν κατευθύνονται στην όποια περιβαλλοντική πολιτική αλλά το πολύ μεγάλο μέρος τους στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Νόμος που τον ψήφισαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις.

Προηγήθηκε επιστολή στον Υπουργό των Δημάρχων του Νομού, συνυπογραμμένη από τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, που ζητούσε από την Κυβέρνηση την μη επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, αποδεικνύοντας και τους λόγους για τους οποίους δεν το οφείλουμε.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Πρόεδρος ακύρωσε και τον εαυτό του και τους Δημάρχους. Όλη η επιχειρηματολογία του ήταν εναντίον του Δήμου. Απέδειξε ότι δεν έχει την ικανότητα να διεκδικήσει την μη εφαρμογή του τέλους. Ηεχθρική στάση του απέναντι στον Δήμο Πατρέων, τον Δήμο που συνεισφέρει το 70% των εσόδων του ΣΥΔΙΣΑ, αποδεικνύει την προσκόλληση του ίδιου, της παράταξης του, όλων  των φιλοκυβερνητικών παρατάξεων, στα μικροπολιτικά τους σχέδια.

Ελπίζουμε, ότι περνώντας στην κανονική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα βελτιωθούν οι συνθήκες του πολιτικού διαλόγου και η αποτελεσματικότερη προώθηση των προβλημάτων της πόλης μας.

Διαβάστε επίσης