Βρετανία: Επιφυλάξεις για τη χαλάρωση των μέτρων- 324 νέοι θάνατοι σήμερα

Η Βρετανία κατέγραψε 324 ακόμη θανάτους από την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε38.161. Χθες πραγματοποιήθηκαν 131.458 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων 2.095 ήταν θετικά.

Ο ιατρικός επικεφαλής του NHS Αγγλίας, Στίβεν Πόουις, όπως και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κατά τη σημερινή ενημέρωση δέχτηκαν ερωτήσεις για το εάν η χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές έγινε πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον Πόουις, το σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού κάτω από το 1, και στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση του δείκτη θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μία δεύτερη έξαρση.

Πριν την ενημέρωση της κυβέρνησης, μιλώντας στο Κέντρο Επικοινωνίας των Επιστημών, ο καθηγητής επιδημιολογίας της σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, Τζον Έντμουντς, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε κάποιο βαθμό ρίσκο, επιτρέποντας την χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές, τη στιγμή που ο αριθμός των νέων περιστατικών που καταγράφονται καθημερινά παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε, πολλοί εμπειρογνώμονες θα προτιμούσαν να δουν αρχικά τον αριθμό των μολύνσεων από κορωνοϊό να πέφτει, πριν ανακοινωθεί η χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές. 

Σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Αγγλία, περίπου 54.000 νέα περιστατικά με κορονοϊό καταγράφονται κάθε εβδομάδα στην κοινότητα (εκτός νοσοκομείων και κέντρων φροντίδας), δηλαδή περίπου 8.000 ημερησίως.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ