Koμισιόν: Με όρους η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολούθησε τη μέση οδό, επιλέγοντας συνδυασμό επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων στο πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, όμως οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τις ευρωπαϊκές χώρες να μην περιμένουν «λευκή επιταγή» και ότι η στήριξη θα συνοδεύεται από όρους για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν παρουσίασε το γενναίο «πακέτο» των 1,85 τρισ. ευρώ για να βοηθήσει τις οικονομίες της Ε.Ε. να αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -ενός εργαλείο ύψους 560 δισ.ευρώ, σχεδιασμένου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομικών. Αλλά για να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια για την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων έως το 2024. 

Εφόσον εγκριθούν, η Κομισιόν θα εκταμιεύσει τις επιχορηγήσεις και δάνεια σε δόσεις και μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένων στόχων που θα έχουν προτείνει οι ίδιες οι χώρες. 

Για ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η σύνδεση της οικονομικής βοήθειας με προαπαιτούμενα επαναφέρει στο νου μνήμες της εποχής των μνημονίων. Ο επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν συνεπάγεται τους αυστηρούς όρους που συνόδευαν τα πακέτα διάσωσης κατά την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, όπως τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα.

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν πρόκειται για υπό όρους βοήθεια και παρέμβαση από τις Βρυξέλλες», δήλωσε χαρκτηριστικά. «Περισσότερο αφορά οι χώρες-μέλη να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ' αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και "πράσινη" ανάπτυξη», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος. 

Το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και δάνεια συνοδεύονται από κάποιους όρους μπορεί να αποτελεί τη βασική παράμετρο για χώρες όπως Αυστρία, Ολλανδία, Σουνδία και Δανία, ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

naftemporiki.gr